ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/05/2022 07:33

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση - Τι ισχύει για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί

Την Τρίτη 31 Μαΐου, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης  ή της πλήρους εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ 2022 - Οι ιδιοκτήτες που έχουν εντοπίσει λάθη θα πρέπει να προχωρήσουν στη διόρθωσή τους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση - Τι ισχύει για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Ολοκληρώνεται αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου, η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 έτους 2022 για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία εντόπισαν. Αυτά μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην Εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Video Loading...

Έτσι, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και μετά να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του φόρου ακινήτων.

Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου, και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Εναλλακτικά ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, και συγκεκριμένα αν οι δόσεις είναι έως 12, ο τόκος είναι 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ο τόκος ανέρχεται στο 6,82%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΦΙΑ ΕΦΟΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ