Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ώρα για το σχέδιο «θερμοστάτης» της κυβέρνησης, φτάνει! Πιθανότατα σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,  Θόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό θα προβλέπει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς.

Παράλληλα, περιλαμβάνει και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού και παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.. Εκτιμάται μάλιστα πως με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθεί ένα ποσό μεταξύ 18 με 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Ερχεται το Fuel Pass 2 - Τα μέτρα που εξετάζονται για την ακρίβεια

Σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus. Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών.

Και όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.  Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους

Οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα κάνουν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν το ρεύμα».  Τα δυο υπουργεία, φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η πλατφόρμα, που θα ανοίξει στις 14 Ιουνίου, για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το σχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η πλατφόρμα, που θα ανοίξει στις 14 Ιουνίου, για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA