Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλη μια τεράστια συνεργασία, αυτή τη φορά με την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, προωθεί η Lamda Development στο μεγάλο project ανάπτυξης στο Ελληνικό. Το ενδιαφέρον αυτού του deal έγκειται και στο ότι η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα σχεδιάζει, επί τμημάτων της Ζώνης Ανάπτυξης του Παράκτιου Μετώπου του Ελληνικού, στην ευρύτερη περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά, ανάπτυξη που μοιάζει, μεταξύ άλλων, με «Yacht Club» πάνω στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Διαβάστε ακόμη: Μύκονος: «Μαϊμού» Louis Vuitton και Chanel κοσμήματα κατασχέθηκαν

Η Lamda ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ελληνικό Μ.Α.Ε. σύναψε Μνημόνιο με την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, δυνάμει του οποίου τα μέρη θα εξετάσουν την απόκτηση από την πλευρά της Orilina Properties του δικαιώματος επιφανείας επί τμημάτων της Ζώνης Ανάπτυξης του Παράκτιου Μετώπου του Ελληνικού και ειδικότερα επί γηπέδων, στην ευρύτερη περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Τα εν λόγω γήπεδα, με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 5.790 τ.μ. βρίσκονται ανάμεσα στον οικιστικό πύργο Riviera Tower και τον εμπορικό προορισμό του Riviera Galleria.

Εντός των γηπέδων αυτών, θα αναπτυχθούν από την Orilina Properties, αφενός κτίριο κατοικιών και λοιπών βοηθητικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης αυτών (με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 4.565 τ.μ.), και αφετέρου κτίριο που θα περιλαμβάνει χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας, εκδηλώσεων, καθώς και πώλησης συναφών προς την εστίαση προϊόντων (με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 1.225 τ.μ.). Η συνολική επένδυση από την Orilina Properties για την εν λόγω ανάπτυξη υπολογίζεται σε €70εκ. Το εν λόγω MoU αναφέρεται σε ανάπτυξη κτιρίων που θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος των ευρύτερων αναπτύξεων της συγκεκριμένης περιοχής του Παράκτιου Μετώπου, και της γενικότερης αξιοποίησης του Ελληνικού.

Η Orilina Properties από την πλευρά της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική συνεργασία με τη Lamda Development καθώς θα εξαγοράσει από αυτήν δύο προνομιακά οικόπεδα δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Άλλωστε, το Ελληνικό είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα αναζωογόνησης της Παράκτιας Ζώνης, με βασικά στοιχεία τη δημιουργία μιας ελεύθερης και προσβάσιμης παραλίας και μια σειρά από αρχιτεκτονικά τοπόσημα. Η εμπορική ανάπτυξη θα αποτελείται από ένα ιδιωτικό κλαμπ με εκτεταμένες παροχές και εστιατόρια υψηλής αισθητικής, καθώς και από κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών αλλά και μπαρ δίπλα στη μαρίνα, προσβάσιμο στο κοινό, με προσφορά κρασιών από σε όλο τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος της οικιστικής ανάπτυξης θα αποτελείται από exclusive διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα που θα είναι επώνυμα και θα εξυπηρετούνται από το κλαμπ. Οι αγοραστές διαμερισμάτων θα αποκτήσουν αυτόματα μια ισόβια συνδρομή στο club όπου θα μπορούν να απολαύσουν τον χώρο και τις παροχές, να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιούνται. Η ανάπτυξη εκτιμώμενου προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ θα είναι σύμφωνη με τα υψηλότερα και αποδοτικότερα «πράσινα» - ενεργειακά πρότυπα, ενώ θα σχεδιαστεί από το παγκοσμίως γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates. Το Kengo Kuma & Associates είναι αυτό που επίσης σχεδίασε τη «γειτονική» Riviera Galleria που θα κατασκευάσει η LAMDA στην ευρύτερη περιοχή, εξασφαλίζοντας έτσι, σε αυτή την περίοπτη θέση δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο υψηλού διαμετρήματος.

Η Orilina ΑΕΕΑΠ, με μετόχους τον Alan Howard και την οικογένεια Νάτση, υπενθυμίζεται ότι έχει λάβει παράταση για την εισαγωγή στο ΧΑ μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος, ωστόσο, έχει το δικαίωμα να ζητήσει ακόμα μία, ενός έτους, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό. Η αξία του χαρτοφυλακίου της Orilina είναι 83,605 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια για την περαιτέρω ανάπτυξής της καθώς το υπόλοιπο των διαθεσίμων κεφαλαίων της είναι 32 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μηδενικό δανεισμό. Συνολικά, την 31.12.2021, ο Όμιλος διέθετε 9 ακίνητα, από τα οποία 8 είναι επενδυτικά ακίνητα, ενώ ένα ιδιοχρησιμοποιείται. Όπως αναφέρονταν στην ετήσια οικονομική κατάσταση, ο όμιλος συνεχίζει να διατηρεί την υψηλή εισπραξιμότητα των μισθωμάτων με πολύ μικρό ποσοστό επισφαλειών, γεγονός που χαρακτηρίζει την ποιότητα των κερδών του ως υψηλή. Τα έσοδα από μισθώματα της Orilina το 2021 ήταν 5,014 εκατ. ευρώ, έναντι 4,901 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους 5,244 εκατ. έναντι 2,897 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι προ αυτού του MOU, η Lamda έχει συνάψει συμφωνίες ύψους περίπου 800-900 εκατ. ευρώ με άλλα μεγάλα ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής. Σε αυτές ξεχωρίζουν τα δύο deals με Πειραιώς και Eurobank για την ανάπτυξη χώρων και πύργων που θα στεγάσουν τα κεντρικά γραφεία των ομίλων, ύψους 147 εκατ. και 140 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το join venture με την ΤΕΜΕΣ για τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ύψους 300 εκατ. ευρώ αλλά και το Retail Park της Fourlis, επένδυση 55 εκατ. ευρώ, όπως και η συμφωνία με την BROOK LANE CAPITAL για την ανάπτυξη υπερσύγχρονου πύργου μικτής χρήσης («Mixed Use Tower»), εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, επένδυση που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, και της Παραχωρησιούχου κοινοπραξίας Athens IRC (MGGR LLC, MGE HELLINIKON B.V. και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών), με εκπρόσωπο τον κ. Γιώργο Περιστέρη, η Σύμβαση Παραχώρησης για την άδεια λειτουργίας Επιχείρησης Καζίνο (ΕΚΑΖ) ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά και την κατασκευή των έργων ανέγερσης ξενοδοχείου, συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου και χώρου συνάθροισης κοινού για αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις (επένδυση άνω του 1 δις ευρώ). Μπορεί να μην πρόκειται για επένδυση άμεση της Lamda, ωστόσο, ολοκληρώθηκε άλλη μια εκκρεμότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη εντός του Ελληνικού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA