Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο μαζί και στην Ελλάδα καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενός εργασιακού καθεστώτος που θα τους επιτρέπει να ισορροπούν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Μέσα στο καλοκαίρι τουλάχιστον τρεις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ξεκινούν την τετραήμερη εργασία, χωρίς μείωση αποδοχών. Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό. Θα διαρκέσει δυο μήνες. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, οκτάωρο, χωρίς να μειωθούν οι σημερινές απολαβές τους.

Διαβάστε ακόμη: Τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα: Η Grant Thornton την υιοθετεί για τον Αύγουστο στους εργαζομένους της

Στόχος είναι η διατήρηση της παραγωγικότητας, η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και η καλύτερη ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους.

Παρά τα θετικά στοιχεία που φέρνουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, ωστόσο, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί καθολικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό. Αναφορικά με την παραγωγικότητα η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δεδομένο ότι η 4ήμερη εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Στην Ελλάδα ξεκινά το καλοκαίρι και την αρχή κάνουν τέσσερις μεγάλες εταιρείες και προβλέπει εργασία τέσσερις μέρες την εβδομάδα με 8ωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Πρόκειται για τις εταιρείες Grant Thornton (συμβουλευτική/ελεγκτική) Terracom (τεχνολογική) και Choose (διαφημιστική) εσχάτως, ενώ και άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες εξετάζουν αυτή την πιθανότητα.

«Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται σε στρατηγικές που εστιάζουν στην παραγωγικότητα προκειμένου να προσφέρουν την πολυπόθητη ευελιξία στους ανθρώπους τους» επισημαίνει ο επικεφαλής του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, Κωνσταντίνος Μυλωνάς

Όπως εξηγεί πάντως ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς είναι διαφορετικά τα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις από αυτά που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

«Είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που δοκιμάζεται από αυτό που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες επιχειρήσεις, δηλαδή η τετραήμερη εργασία και 10ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA