Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση έως 50% των ηλεκτρικών συσκευών που θα δώσει τη δυνατότητα σε 220.000 νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τα παλιά τους κλιματιστικά και ψυγεία. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: Σκέψεις για νέα επιταγή ακρίβειας, έρχεται επέκταση του Fuel Pass, εξετάζεται μείωση ΦΠΑ

Το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» θα αφορά αρχικά κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία - ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο έμπορος κατά την παράδοση των νέων συσκευών, να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.  Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ανάλογα με το εισόδημα των οικογενειών. Ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ τους, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής. Από εκεί και πέρα θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, στα μέσα Ιουλίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τυπώσουν μέσω υπολογιστή το κουπόνι το οποίο θα παρουσιάσουν στον έμπορο για να υπολογιστεί η έκπτωση στην τιμή αγορά. Ο έμπορος έχει την υποχρέωση, κατά την παράδοση των νέων συσκευών, να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.

Στον ιστότοπο https://tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA