Μενού
  • Α-
  • Α+

«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή στη βενζίνη σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στην Αττική, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπήρξε πρατήριο που εντοπίστηκε να πουλά την αμόλυβδη προς 2,53 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή, σε ιστορικά υψηλά συνεχίζουν να είναι οι τιμές στη βενζίνη και στα νησιά.  

Διαβάστε ακόμηΑκτοπλοϊκά εισιτήρια: Νέα αύξηση έως 10% στην τιμή τους - Επεται και νέα μέσα στο καλοκαίρι

Η μέση τιμή αυτή τη στιγμή σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κυμαίνεται περίπου στα 2,40 ευρώ το λίτρο. Στα νησιά η μέση τιμή βρίσκεται στα 2,50 με την μέγιστη να ξεπερνά τα όχι μόνο τα 2,60 ευρώ το λίτρο αλλά και τα 2,70. «Ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης στην Αττική είναι περίπου 2,40. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ο καταναλωτής μπορεί να την βρει και 2,45 και 2,55. Εγώ σήμερα για παράδειγμα, σε πρατήριο στο Χαλάνδρι είδα τιμή 2,60 την απλή αμόλυβδη. Χθες που είχαμε παραλαβή η αμόλυβδη έπεσε ελαφρά, ανέβηκε όμως το πετρέλαιο», αναφέρει η πρόεδρος βενζινοπωλών, Μαρία Ζάγκα. 

Η Ελλάδα στις τρεις πρώτες θέσεις της Ευρώπης με την ακριβή βενζίνη

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση στην Ευρώπη στην ακριβότερη τιμή βενζίνης. Πρώτη είναι η Φινλανδία με 2,56 ευρώ και δεύτερη η Δανία με 2,49 ευρώ το λίτρο. Αυτό που φυσικά πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν υψηλότερες μισθούς για τους πολίτες από τη στην Ελλάδα. Οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη εντοπίζονται σε Σλοβενία με 1,56 ευρώ το λίτρο και στη Μάλτα με 1,34 ευρώ το λίτρο.

«Παράθυρο» νέων μέτρων για βενζίνη και ρεύμα από το φθινόπωρο

Οι τιμές σε βενζίνη και καύσιμα προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους καταναλωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης για τη βενζίνη και το ρεύμα από το φθινόπωρο, αν η κατάσταση δεν αλλάξει. 

Fuel Pass: Πώς θα δοθεί το επίδομα βενζίνης - Παραδείγματα

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Fuel Pass αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου και η αίτηση θα γίνει ηλεκτρονικά όπως έγινε και στον προηγούμενο γύρο επιδότησης, με το σύστημα να εντοπίζει αυτόματα εάν κάποιος είναι δικαιούχος και ποιο ποσό αναλογεί σε κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα gov.gr με τους κωδικούς προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση και το σύστημα να απαντά αυτόματα για το ποσό που δικαιούνται.

Οι δικαιούχοι του Fuel Pass

Η αίτηση για τη χορήγηση του Fuel Pass 2 θα γίνει με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις που αφορούν στο έτος χρήσης 2021 και βασικό κριτήριο θα είναι το καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Παραδείγματα με τα ποσά του Fuel Pass

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).

Με βάση το αν ο δικαιούχος χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα και αν μένει ή όχι σε νησί, το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα, 80 με κάρτα (από τα 45 που ίσχυε ως σήμερα).
  • Στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα, 100 με κάρτα.
  • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα
  • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα, 70 με κάρτα.

Βενζίνη κάτω των 2 ευρώ για 3,1 εκατ. δικαιούχους

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση πάντα τις σημερινές τιμές καυσίμων, η ενίσχυση αυτή απομειώνει το κόστος για 180 λίτρα καυσίμων στα 44 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές περιοχές και τα 52 λεπτά το λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές, «ρίχνοντας την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ». Το συνολικό κόστος για το Fuel Pass 2 θα είναι 200 εκατ. ευρώ.

Τα παραδείγματα που έδωσε ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς (με τιμές 16/6):

  • Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
  • Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
  • Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
  • Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA