Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», ώστε να καλυφθεί έως και το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022», που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο ΥΠΕΝ μίλησε επίσης για τη μεγάλη ανταπόκριση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή», εκτιμώντας ότι οι αιτήσεις θα φθάσουν πάνω από 800.000, ενώ αναφερόμενος στο νέο μηχανισμό, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια ρεύματος τόνισε ότι: «από τη 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά».

Τιμές ρεύματος: Παίρνουμε εξαίρεση σε ό,τι ισχύει στην Ευρώπη

«Βάζουμε πλαφόν στις τιμές ηλεκτροπαραγωγής, το πλεόνασμα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, σημείωσε ο Σκρέκας και ανέφερε για τα νέα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ότι «από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά. Ειδικά για ΜμΕ μέχρι 35kVA επίσης κατά 80%, ενώ η μείωση θα είναι μέχρι και 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ληφθούν ειδικά μέτρα».

«Είναι μόνιμη λύση η στήριξη και τα επιδόματα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όχι, λύση είναι οι ΑΠΕ, τόνισε, αναφέροντας ότι ήδη το 40% της κατανάλωσης καλύπτεται από ΑΠΕ, 42% από φωτοβολταϊκά και αιολικά και 8% από υδροηλεκτρικά. «Στην παρούσα κυβερνητική θητεία έχουν ήδη εγκατασταθεί 5.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η χώρα εξοικονόμησε έτσι 1,2 δις ευρώ σε κόστος φυσικού αερίου. Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί αντίστοιχες μονάδες ΑΠΕ, η εξοικονόμηση πόρων θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά δυστυχώς επί της προηγούμενης κυβέρνησης ο ρυθμός ήταν χαμηλός» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι: «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτικές για κατασκευή ή μη ΑΠΕ επηρεάζει εν τέλει την τσέπη των πολιτών, μέσα από την εξοικονόμηση πόρων από το κόστος των καυσίμων που τα αντικαθιστούν στο ενεργειακό μίγμα»

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας είναι 7η παγκοσμίως στις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ (αιολικών φωτοβολταϊκών) και ότι υπάρχουν πλέον ώρες μέσα στην ημέρα «που καλύπτουμε όλες τις ενέργειες με παραγωγή από ΑΠΕ», σημειώνοντας ότι «με περισσότερες ΑΠΕ θα καλύπτουμε περισσότερες ώρες και μόνον συμπληρωματικά με φυσικό αέριο τις ώρες που δεν υπάρχει επάρκεια».

«Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ και τόνισε ότι «το παρόν ΕΣΕΚ έχει στόχο 20GW από ΑΠΕ το 2030 αλλά η Ελλάδα θα πιάσει αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, δηλαδή το 2026 ή το 2027 το αργότερο», αναφέροντας ότι «στα 4 επόμενα χρόνια θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 6000MW».

Εξοικονομώ στις κατοικίες

Το Νέο Εξοικονομώ σημαίνει μείωση κατανάλωσης ρεύματος και παράλληλα στηρίζεται και η εγχώρια βιομηχανία, με έργα μηχανικού και τοπική προστιθέμενη αξία, τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, σημειώνοντας ότι «σε συνεργασία με το ΤΕΕ αλλάξαμε το Εξοικονομώ», ώστε να υπάρξει αξιολόγηση στην εξοικονόμηση σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Οφείλουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, με  μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους πιο αδύνατους», τόνισε ο κ. ΥΠΕΝ.

Ο Κώστας Σκρέκας είπε ακόμη ότι «το Νέο Εξοικονομώ τρέχει με 630 εκατ. προϋπολογισμό, με εκτίμηση 1 δις ευρώ κινητοποιούμενων πόρων» και σημείωσε ότι «ήδη υπάρχουν πάνω από 40 χιλιάδες ενταγμένες και άλλες τόσες επιλαχούσες κατοικίες, ανακοινώνοντας  ότι «είμαστε έτοιμοι να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό, ώστε όλοι, ή σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή»

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή» που στοχεύει να φέρει για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% μέσο όρο, με μείωση κόστους ρεύματος 400-500 ευρώ το χρόνο. Ο προϋπολογισμός αφορά περίπου 200 χιλιάδες νοικοκυριά και σύμφωνα με τον υπουργό ήδη στην πλατφόρμα υπάρχουν 550 χιλιάδες αιτήσεις και θα φτάσουν, κατ' εκτίμηση τις 800 χιλιάδες μέχρι 5 Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, σημειώνοντας ότι η πρόθεση είναι να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος.

Ο ΥΠΕΝ σημείωσε ότι «από τη στιγμή που λάβαμε τη λαϊκή εντολή πριν 3 χρόνια, στην κυβέρνηση αντιμετωπίσαμε σειρά κρίσεων: μεταναστευτικό στα βόρεια σύνορα, μια πανδημία και υγειονομική κρίση που έγινε οικονομική κρίση, έναν πόλεμο και εξ αυτών κρίση τιμών και κρίση πληθωρισμού που δεν θέλουμε να γίνει επισιτιστική κρίση πουθενά στον κόσμο ούτε κρίση στασιμοπληθωρισμού.» Ο ίδιος τόνισε ότι:  «Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έκανε πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μείωσε τους φόρους. Και για αυτό η η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια δύναμης, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης».

Το ΥΠΕΝ βρέθηκε εξαρχής στο επίκεντρο της κρίσης, σημείωσε ο υπουργός. «Στηρίξαμε τα νοικοκυριά από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Δημιουργήσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τους αδύναμους. Θα συνεχίσει να λειτουργεί και σε αυτό θα πηγαίνουν τα πλεονάσματα από την εμπορία ρύπων. Μέσα από το Ταμείο αυτό και άλλους πόρους, τόνισε, «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και στο μέλλον ενώ ενισχύουμε και επισπεύδουμε τις επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, σε αποθήκευση ενέργειας αλλά και στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA