Μενού
  • Α-
  • Α+

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση της επιδότησης του Power Pass για το ηλεκτρικό ρεύμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χρήματα που στερήθηκαν τα νοικοκυριά από τις ανάγκες τους προκειμένου να πληρωθούν οι υπέρογκη λογαριασμοί ρεύματος που εκδόθηκαν από 1η Δεκεμβρίου έως και τις 31 Μαΐου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ έως το τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την δεύτερη ενίσχυση στα καύσιμα με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν αυξήσεις και πάλι.

Διαβάστε ακόμη: Εφιαλτικό σενάριο για αγορές βασικών προϊόντων με δελτίο - 3 στους 4 ψωνίζουν με μοναδικό κριτήριο την τιμή

Οι πληρωμές θα γίνουν σε δύο δόσεις, καθώς κάποιες αιτήσεις θα χρειαστούν πρόσθετο έλεγχο, και θα αφορά ποσά από 18 έως και 600 ευρώ. Τα χρήματα θα αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών και θα αρχίσουν να... σβήνουν αναδρομικά μέρος της «φωτιάς» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022.

Power Pass: Τα ψευδή στοιχεία θα τα επιστρέψουν... διπλά 

Από το συνολικό ποσό του λογαριασμού θα αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση και οι εκπτώσεις από τους παρόχους. Ετσι, αν κάποιος πλήρωσε τους έξι μήνες λογαριασμούς 1.000 ευρώ και έλαβε κρατική επιδότηση 500 ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα του επιστραφεί το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ, δηλαδή θα μπει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 300 ευρώ. Προσοχή, όμως, γιατί στην περίπτωση που κάποιοι φορολογούμενοι δήλωσαν ψευδή στοιχεία προκειμένου να λάβουν χωρίς να δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση, κατά τον έλεγχο το ποσό το οποίο θα τους καταβληθεί θα πρέπει να επιστραφεί διπλό!

«Πιστεύω θα βοηθήσει. Επρεπε να γίνει μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση γιατί είναι μια λύση στην ακρίβεια. Μας ανακουφίζει κάπως, με τις τιμές να συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά». Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η οριζόντια στήριξη στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και οι πολίτες ελπίζουν σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης: «Μπροστά στο πρόβλημα που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει για καιρό από ότι φαίνεται είναι μια μικρή βοήθεια. Φυσικά, είναι λίγα τα χρήματα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αλλά σαν κίνηση ήταν απαραίτητη. Αρκεί παράλληλα τα χρήματα να δίνονται σύντομα και χωρίς να μπλέκεις στη γραφειοκρατία».

Fuel Pass: Σημαντική και η επιδότηση στα καύσιμα

Παράλληλα, μέρα με τη ημέρα οι τιμές των καυσίμων παίρνουν και πάλι την... ανηφόρα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου που παρασύρει και τις τιμές γενικότερα. Ετσι, η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι πάνω από 2,34 ευρώ το λίτρο, η ανώτερη τιμή στην Αττική σχεδόν 2,60 ευρώ το λίτρο, ενώ πιο ακριβά πληρώνουν οι καταναλωτές τη βενζίνη στα νησιά, αφού για παράδειγμα στην Κίμωλο φτάνει στα 2,80 ευρώ το λίτρο και στην Πάτμο τα 2,69 ευρώ το λίτρο. «Παλαιότερα με 30 ευρώ την εβδομάδα πήγαινα στη δουλειά μου. Εκανα το πήγαινε - έλα για πέντε ημέρες και τώρα με 30 ευρώ βγαίνω Δευτέρα μέχρι Τετάρτη», λέει οδηγός που βιώνει την ακρίβεια της βενζίνης στην τσέπη του. Η επιδότηση που αφορά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα είναι διπλάσια της πρώτης και για τους κατόχους αυτοκινήτων θα φτάσει τα 100 ευρώ. 

Power Pass: Τρόπος υπολογισμού και παραδείγματα 

Για να υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε από το Power Pass θα πρέπει να κάνετε την εξής πράξη:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.

     

  • Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

     

  • Αν οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ. Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου..

Μετά το Power Pass σειρά παίρνει και ο δεύτερος γύρος για την επιδότηση καυσίμων, με την πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 να αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του μήνα.

Οικονόμου: Η πληρωμή του Power Pass θα γίνει τις επόμενες μέρες

Η άμεση πληρωμή του Power Pass στους δικαιούχους επιβεβαιώθηκε και από τον κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, 100,3. Η επιδότηση του Power Pass δίνεται για τις μεγάλες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η οριζόντια στήριξη για τις αυξήσεις στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση το ύψος του πλαφόν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ακόμη ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για στοχευμένη στήριξη όσων έχουν ανάγκη είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν «δώστε τα πάντα σε όλους». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νομού, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παίζει με τερτίπια και δεν ρισκάρει την αξιοπιστία του.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου δήλωσε ότι ελπίζει να είναι προσωρινή όπως έχει ανακοινωθεί, γιατί διαφορετικά το πλήγμα που θα υποστεί η Γερμανία θα είναι τέτοιο που το ντόμινο, το οποίο θα προκαλέσει θα επηρεάσει όλο τον κόσμο. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί τον ίδιο αγωγό. «Είναι σε καλύτερη μοίρα και για την ώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο λόγω της Ρεβυθούσας και της τροφοδοσίας με υγροποιημένο αέριο» είπε.

Power Pass: Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι το επίδομα για το ρεύμα

Η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων για το Power Pass είναι έτοιμη να ξεκινήσει, καθώς αυτή την εβδομάδα πρόκειται να γίνουν οι πληρωμές. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με sms ή e-mail για την αίτηση που θα εγκριθεί, προκειμένου να γνωρίζουν τα χρήματα που θα πάρουν για το επίδομα ρεύματος. Η επιδότηση ρεύματος δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης για το Power Pass υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020, το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος κάνει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Power pass: Τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί των σταδίων της αίτησης

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ: o χρήστης δεν έχει πατήσει «υποβολή αίτησης».

ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: έχει απορριφθεί η αίτηση. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλαχθούν και να επανυποβληθούν.

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων.

  • αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
  • αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη. Μετά την ολοκλήρωση της Περιόδου Υποβολής αιτήσεων (1η Ιουλίου 2022) θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Power Pass: Πώς ενημερώνονται οι δικαιούχοι για την πληρωμή 

Το ποσό της επιστροφής εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και, επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Ανώτερο ποσό επιστροφής είναι τα 600 ευρώ. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων μετά την αφαίρεση των φόρων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, στη διαδικασία της πληρωμής ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση του άρθρου 2, από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».(ΚτΠ Μ.Α.Ε.).
  • Μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.
  • Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. αποστέλλει αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA