Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρόθεσή της να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών καταβάλλει η κυβέρνηση με την επέκταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα στους λογαριασμούς του Ιουνίου, κάτι που προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και επιβεβαίωσε με κάθε επισημότητα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Power Pass. Κατά μέσον όρο το ποσό της αποζημίωσης που θα πιστωθεί σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,9 εκατ. φυσικών προσώπων κυμαίνεται στα 120 ευρώ χωρίς όμως να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την κλιμάκωση του επιδόματος και τους δικαιούχους αλλά το ανώτατο όριο των 600 ευρώ της αποζημίωσης θα εισπράξει ένας μικρός αριθμός νοικοκυριών

Διαβάστε ακόμη: Power Pass: Αυτή είναι η ώρα που θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έρχονται να καλύψουν το 60% των αυξήσεων που έχουν μεσολαβήσει στους λογαριασμούς ρεύματος: «Συνολικά, 260 εκατομμύρια ευρώ πιστώνονται από σήμερα σε λογαριασμούς πολιτών, που ειδοποιούνται από την πλατφόρμα ή με μήνυμα στον υπολογιστή τους, ενώ όπως τόνισε ο πρωθυπουργός άμεσα θα δοθούν και άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο, αποκαθιστώντας έτσι και μια κοινωνική αδικία. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλα τα νοικοκυριά θα λάβουν έξτρα αποζημίωση, καθώς το «κλειδί» βρίσκεται στον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου - Ιούνιου και στον προσδιορισμό της επιπλέον ενίσχυσης μετά την αφαίρεση του ποσού του επιδόματος. 

Πρόκειται για μία ακόμη δράση ανακούφισης. Που γίνεται δυνατή, όμως, χάρη στην ανάπτυξη η οποία μας προσφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά και χάρη στην επιλογή μας τα οφέλη από αυτήν να επιστρέφουν στην κοινωνία. Γιατί ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα. Που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο. Αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών. Η νέα στήριξη στο ρεύμα είναι επίσης στοχευμένη παρέμβαση. Συνοδεύει, άλλωστε, και την εξουδετέρωση στην πράξη της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν 6πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει μία τέτοια αύξηση. Μπορεί μόνο να την περιορίζει. Και αυτό κάνουμε με πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, που καλύπτει το 60% των αυξήσεων που έχουν μεσολαβήσει».

Power pass: Η διαδικασία για τους λογαριασμούς του Ιουνίου

Στο μεταξύ, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Ο νέος αριθμός των δικαιούχων 

Από τις πληροφορίες και την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόσθετη επιδότηση για τον Ιούνιο καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος της αποζημίωσης και προκύπτουν τα εξής: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά που αναλογούν στους καταναλωτές, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, υπάρχει ένα «παράθυρο» το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο και μετά τον Ιούνιο και για... όσο χρειαστεί ανάλογα και με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν.

Στα 40 εκ ευρώ ανέρχεται η πρόσθετη ενίσχυση που θα λάβουν τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς τα στοιχεία θα ληφθούν από τους παρόχους. Οι λογαριασμοί θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. Η αποζημίωση θα χορηγηθεί με κριτήριο τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού και όχι την περίοδο κατανάλωσης δηλαδή η αποζημίωση θα δοθεί για την καθαρή επιβάρυνση που προκύπτει με βάση τον λογαριασμό του Ιουνίου.

Ο υπολογισμός της νέας επιδότησης 

Ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%). Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass. Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό σε όλη την περίοδο είναι 500 ευρώ θα αποζημιωθεί για το 60% δηλαδή για 300 ευρώ. Αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει λάβει ήδη αποζημίωση 280 ευρώ από τα 300 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 280 οπότε δικαιούται για τον Ιούνιο επιπλέον 20 ευρώ.

Αν όμως η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 200 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μάιου είναι 500 ευρώ τότε η ενίσχυση περιορίζεται στα 100 ευρώ έναντι 120 ευρώ (200Χ 60% = 120) που θα ήταν κανονικά. Αν δικαιούχος έχει λάβει 600 ευρώ επίδομα για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου δεν θα λάβει καμία πρόσθετη ενίσχυση για τον λογαριασμό του Ιουνίου ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης καθώς έχει ήδη εξαντλήσει το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης που είναι τα 600 ευρώ. Στην αντίπερα όχθη αν κάποιος είχε έως τον Μάιο επιβάρυνση 29 ευρώ και δεν έλαβε καμία ενίσχυση και τώρα με την προσθήκη του Ιουνίου αυξηθεί η επιβάρυνση στα 40 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 24 ευρώ Η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου

Power pass: Αυτοί που απορρίφθηκαν και οι λόγοι 

Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν από το σύστημα αφού διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α. Αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ ενώ 422.181 είναι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 2.530.597.

Δυσάρεστες εκπλήξεις για γονείς με φοιτητές σε άλλη πόλη οι οποίοι πληροφορήθηκαν από την εκκαθάριση ότι όταν στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο δηλαδή υπερκάλυψη της αύξησης του κόστους από τη κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων τότε το ποσό αυτό αφαιρείται από την αποζημίωση που δικαιούται το παιδί τους για τη φοιτητική στέγη.

Πάνω από 600.000 νοικοκυριά δεν θα εισπράξουν σήμερα το επίδομα και θα βρίσκονται σε αναμονή έως την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων τους και να διαπιστωθεί αν και πόσο επίδομα δικαιούνται. Από τα 2.530.597 φυσικά πρόσωπα τα περίπου 1,9 εκατ. αναμένεται να πληρωθούν σήμερα με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA