ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/07/2022 19:38

ΟΟΣΑ: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ο Eλληνας για να αποκτήσει σπίτι

Από την έκθεση για το κόστος στέγης και το φορολογικό φορτίο στα ακίνητα προκύπτει ότι, με κριτήριο τα ετήσια εισοδήματα που πρέπει να ξοδέψουν τα νοικοκυριά για να αγοράσουν μία κατοικία 100 τ.μ., το 2020 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 31 χώρες- μέλη του οργανισμού

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΟΟΣΑ: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ο Eλληνας για να αποκτήσει σπίτι
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Την ώρα που τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια κι ακόμα περισσότερο οι αγορά κατοικιών, ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο Ελληνας φορολογούμενος χρειάζεται 13 χρόνια δουλειάς για να αποκτήσει ένα δικό του σπίτι 100 τετραγωνικών. Ωστόσο, οι αυξήσεις τιμών στα ακίνητα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την απόκτηση κατοικίας ειδικά για τους νεότερους.

Από την έκθεση για το κόστος στέγης και το φορολογικό φορτίο στα ακίνητα προκύπτει ότι, με κριτήριο τα ετήσια εισοδήματα που πρέπει να ξοδέψουν τα νοικοκυριά για να αγοράσουν μία κατοικία 100 τ.μ., το 2020 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 31 χώρες- μέλη του οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι που πρέπει να μοχθήσουν σκληρά...

η Νέα Ζηλανδία με 18,7 ετήσια εισοδήματα
η Κορέα με 16,6
η Ιρλανδία με 16,1
το Λουξεμβούργο με 15,8
Αυστραλία με 14,4

... κι αυτοί που παίρνουν σπίτι στο... πι και φι

οι ΗΠΑ όπου χρειάζονται τα εισοδήματα 4,1 ετών
η Λιθουανία με 6,5
η Φινλανδία με 6,7
η Ιαπωνία με 7,5
η Νορβηγία με 7,8
η Ιταλία με τα εισοδήματα 8,7 ετών

Video Loading...

Το μείζον πρόβλημα στην απόκτηση κατοικίας εντοπίζεται στους νέους έως 34 ετών, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν δικό τους σπίτι, χωρίς να έχουν κληρονομήσει ή έχει περάσει στα χέρια τους ακίνητο με γονική παροχή, είναι μόλις 13%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, αυξήθηκαν περίπου 10% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΠΙΤΙ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΟΟΣΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ