ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/07/2022 15:30

Πληθωρισμός: Στο 11,5% στην Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με την Eurostat

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 11,5% από 11,6% που ήταν Ιούνιο, ενώ ο μηνιαίος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,4%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα έφτασε το 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πληθωρισμός: Στο 11,5% στην Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με την Eurostat
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών στη χώρα μας καταγράφει η Eurostat, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της οποίας ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 11,5% από 11,6% που ήταν Ιούνιο, ενώ ο μηνιαίος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,4%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα έφτασε το 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο.

Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενω πλέον σχεδόν οι μισές χώρες του μπλοκ είναι αντιμέτωπες με διψήφιες αυξήσεις στι τιμές. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%, στη Γαλλία στο 6,8% και στην Ιταλία στο 8,4%. Οι χώρες με τον ύψηλότερο πληθωρισμό είναι οι Εσθονία (22,7%), Λετονία (21%) και Λιθουανία (20,8%).

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 39,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός κατά 9,8%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 4,5% και οι υπηρεσίες κατά 3,7%. Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν εξαιρεθούν οι τιμές του αλκοόλ και καπνός, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.

Video Loading...

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός στη χώρα μας αναμένεται στο 8,9% για το σύνολο του 2022 και στο 3,5% για το 2023. Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ