Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα χρήματα από την κρατική επιδότηση των καυσίμων άρχισαν να βλέπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από το απόγευμα της Τετάρτης, οι δικαιούχοι που είχαν υποβάλει την αίτηση για το Fuel Pass 2. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχει ήδη λάβει το ποσό ή την άυλη κάρτα εξαργύρωσης στα πρατήρια βενζίνης, ενώ η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ ή το αργότερο μέχρι αύριο για τους κατόχους των ΙΧ.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Εξάλλου, περισσότερες από 2 εκατομμύρια αιτήσεις Fuel Pass 2 έχουν υποβληθεί για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους στα καύσιμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.544.633 αιτήσεις για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και 581.087 για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρήστης διαθέτει κατάλληλο έξυπνο τηλέφωνο.

Εως χθες, είχαν εγκριθεί και αποσταλεί στις τράπεζες για πληρωμή 333.010 αιτήσεις δικαιούχων, για το ποσό των 23.867.235 ευρώ. Εξ αυτών, οι 221.377 αιτήσεις αφορούν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 14.811.345 ευρώ. Με τη μορφή της άυλης χρεωστικής κάρτας, έως και εχθές, είχαν αποσταλεί στις τράπεζες 111.633 εγκρίσεις συνολικού ύψους 9.055.890 ευρώ.

Απαραίτητη η υποβολή φορολογικής δήλωσης

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν υποβάλει αίτημα για να λάβουν τα χρήματα από το vouchers.gov.gr και πληρούν τις προϋποθέσεις των εισοδηματικών κριτηρίων, θα πρέπει πρώτα να κάνουν την φορολογική τους δήλωση για το οικονομικό έτος 2020-2021. Αν δεν την έχουν υποβάλει, το σύστημα τους «πετάει» και δεν τους επιτρέπει να μπουν στο Fuel Pass βγάζοντας το μήνυμα «FuelPass 2 | Δεν έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το οικ. έτος 2021. Για να υποβάλλετε αίτηση Fuel Pass 2 θα πρέπει να έχετε υποβάλει πρώτα την φορολογική σας δήλωση για το οικονομικό έτος 2021».

Πίστωση για Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο

Οχήματα

  • 100€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής (νησιά)
  • 85€ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (νησιά)
  • 80€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (υπόλοιπη Ελλάδα)
  • 65€ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (υπόλοιπη Ελλάδα)

Μηχανές

  • 70€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής (νησιά)
  • 55€ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (νησιά)
  • 60€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (υπόλοιπη Ελλάδα)
  • 45€ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (υπόλοιπη Ελλάδα)

Πώς κάνετε αίτηση για βενζίνη στο gov.gr

Μπαίνετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr και επιλέγετε το Fuel Pass. Εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
  • Επίδομα χωρίς αίτηση στο gov.gr
  • Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) κατά τις ημερομηνίες που προβλέπονται για τον ΑΦΜ τους.

Ερχεται και τρίτο πακέτο επιδότησης

Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να υπάρξει και ένα τρίτο πακέτο επιδότησης των καυσίμων που θα αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι αν τους επόμενους μήνες τα έσοδα του κράτους συνεχίσουν να παρουσιάζουν θετική εικόνα, όπως συμβαίνει από την αρχή του 2022, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί και Fuel Pass 3 παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση των τιμών η οποία, όμως, είναι μικρή και σε καμία περίπτωση δεν φθάνει για να καλύψει τη «χασούρα» που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, επιβεβαίωσε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τονίζοντας ότι μέσα από αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο ανοίγει ο δρόμος για νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών. Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει Fuel Pass 3 το φθινόπωρο: «Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε. «Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία» ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA