ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/08/2022 07:19

Fuel Pass, επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας: Τα σχέδια που αναμένονται εν όψει ΔΕΘ - Τα δεδομένα για τον κατώτατο μισθό

Εν όψει της ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση προετοιμάζουν ένα νέο μέτρο παρεμβάσεων και μέτρων εν όψει της νέας σεζόν με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών - Τα πλάνα για βενζίνη, ρεύμα αλλά και τον κατώτατο μισθό

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Fuel Pass, επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας: Τα σχέδια που αναμένονται εν όψει ΔΕΘ - Τα δεδομένα για τον κατώτατο μισθό
Πηγή: shutterstock, pixabay
Ανάγνωση:

Τους άξονες πάνω στους οποίου θα κινηθεί η χώρα εν όψει του δύσκολου, σε οικονομικό επίπεδο, χειμώνα που αναμένεται, επεξεργάζονται στην κυβέρνηση με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης να αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Οπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τρία σημαντικά μέτρα στήριξης προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες που τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια.

Διαβάστε ακόμη: Φορολογικές δηλώσεις 2022: 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία - Ποιοι μπορούν να την κάνουν έως τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει το «πακέτο» των μέτρων θα αφορά στη μεγαλύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σε νέα επιδότηση για τα καύσιμα μέσω του fuel pass 3. Παράλληλα αναμένεται και μία νέα ακόμη ενίσχυση για περίπου 2 εκατ. οικονομικά ευάλωτων πολιτών που τον περασμένο Απρίλιο ήταν δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας».

Video Loading...

Την ίδια στιγμή, έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και η αύξηση των συντάξεων σε περίπου 700.000 συνταξιούχους. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων. Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση.

Στα πρόσθετα μέτρα του 2022 που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ εξετάζεται, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, να είναι τα εξής:

  • Επιταγή ακρίβειας. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα των 200-230 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε μεγαλύτερη περίμετρο νοικοκυριών από όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα. Στόχος είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το «τσουνάμι» ακρίβειας. Το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
  • Αύξηση του Επιδόματος Θέρμανσης και του αριθμού των δικαιούχων.
  • Δεδομένη θεωρείται και η χορήγηση του Fuel Pass 3, εφόσον οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Αλλωστε η ακρίβεια που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Εξάλλου, την Πρωτομαγιά του 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να επιστρέψει στα προ μνημονίων επίπεδα και από τα 713 ευρώ θα ανέλθει στα 751 ευρώ. Οι προθέσεις και για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, επίσης, στη ΔΕΘ που ανοίγει τις πύλες της στις 10 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
FUEL PASS POWER PASS ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΘ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ