Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τιμή στο ρεύμα ακριβαίνει και οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, βοήθεια στη μείωση της κατανάλωσης των συσκευών μπορεί να προσφέρει η συχνή και καλή συντήρησή τους αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών με πιο σύγχρονες ιδιαίτερα σε πλυντήρια, ψυγεία και κλιματιστικά παλιάς τεχνολογίας. Ωστόσο καταλυτικό ρόλο παίζει η κατασκευή του κτηρίου στο οποίο βρίσκονται τα νοικοκυριά και μεσομακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη εξοικονόμηση γίνεται μέσω παρεμβάσεων στην κατασκευή. 

Διαβάστε ακόμη: Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα από 1,60 ευρώ - «Μάχη» για καυσόξυλα, τι θα γίνει με όσους έχουν μόνο φυσικό αέριο

«Νοικοκυριά βρίσκονται στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας και υπάρχουν τρόποι που ναι μεν κοστίζουν αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα έχουν σημαντικά οφέλη. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις στο κτήριο που μειώνουν τις ενεργειακές απώλειες και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ψύξης και της θέρμανσης αλλά και στην αντιμετώπιση των ενεργειακών συσκευών» όπως ανέφερε πολιτικός μηχανικός του Εξοικονομώ στο OPEN. Μάλιστα, έδωσε συμβουλές στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας λέγοντας πως τον χειμώνα οι συσκευές θέρμανσης πρέπει να είναι στους 20-21 βαθμούς και το καλοκαίρι οι συσκευές ψύξης στους 26-27 βαθμούς. 

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας: 

  1. Οσες συσκευές δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά και καθημερινά να μην είναι στο stand by (πλυντήριο, στερεοφωνικό, σίδερο) 
  2. Η πιο ενεργοβόρα συσκευή είναι ο θερμοσίφωνας και λιγότερο κοστοβόρος είναι ο ηλιακός. Ο θερμοσίφωνας αν είναι ανοιχτός και έχει γεμίσει σταματά να καταναλώνει πολύ ρεύμα, σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό. «Εχει μια κατανάλωση αν είναι ανοιχτός από τον πίνακα αλλά όχι όπως πριν», είπε. 
  3. Οσοι δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις στο κτήριο, τον χειμώνα να προσέχουν τα παράθυρα και το κλείσιμο του σπιτιού. Να αερίζεται αλλά να μην αλλάζει τελείως η θερμοκρασία 
  4. Οι συσκευές ψύξης και θέρμανσης να μην ρυθμίζονται σε ακραίες θερμοκρασίες. Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για τον χειμώνα είναι στους 20-21 και το καλοκαίρι στους 26-27. 

Αλλαγές στο κτήριο μπορούν να γίνουν μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει ανταπόκριση στον κόσμο, αρκετοί αναγκάζονται να βάλουν χρήματα επειδή αυξήθηκαν τα κόστη. «Εχει ανταπόκριση από τον κόσμο αλλά φέτος με την εκτόξευση των οικοδομικών υλικών, τα χρήματα που δίνει το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι είναι αυξημένα, πολλοί αναγκάζονται να βάλουν και χρήματα εκτός προγράμματος. Ωστόσο οι παρεμβάσεις μεσομακροπρόθεσμα έχουν σημαντικά οφέλη για το ακίνητο» σημείωσε ο πολιτικός μηχανικός. 

Ο ρόλος των ενεργοβόρων συσκευών 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αλλαγή σε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α++ μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση μέχρι και 15%. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το παράδειγμα του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που η συντήρησή του μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30% με 40%. Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, από τις 300 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό 4 μελών, το 30% καταναλώνεται από τον θερμοσίφωνα.

Οι 10 πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι είναι οι εξής:

  • Θερμοσίφωνας: από 3000W έως 5500W
  • Φούρνος: Από 2200W έως 4000W
  • Αερόθερμο: Από 2000W έως 3000W
  • Πιστολάκι μαλλιών: Από 1800W έως 2500W
  • Μάτι κουζίνας: Από 1500W έως 2000W
  • Βραστήρας: Από 1200W έως 3000W
  • Στεγνωτήριο: Από 1000W έως 4000W
  • Πλυντήριο πιάτων: Από 1000W έως 2400W
  • Σίδερο: Από 1000W έως 2000W
  • Κλιματιστικό: Από 900W έως 5000W
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA