ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/09/2022 10:25

Live streaming η παρουσίαση του προγράμματος «Σπίτι μου» - Ανακοινώσεις για τη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης

Οι σχετικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» γίνονται από τους Κωστή Χατζηδάκη, Κώστα Σκρέκα, Νίκη Κεραμέως, Άκη Σκέρτσο, και Σπύρο Πρωτοψάλτη (Διοικητής ΔΥΠΑ) - Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Live streaming η παρουσίαση του προγράμματος «Σπίτι μου» - Ανακοινώσεις για τη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Τα κυβερνητικά μέτρα για φθηνή στέγη, τα οποία θα αφορούν 100.000 νέους μέχρι 39 ετών ανακοινώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο είναι το βασικό «όπλο» της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια τα νέα ζευγάρια να μπορέσουν να στεγάσουν τα όνειρά τους

Η παρουσίαση γίνεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παρακολουθήστε σε Live Streaming τις ανακοινώσεις:

Το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, θα ξεδιπλωθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου με αιχμή τη στήριξη των νέων, φοιτητών, εργαζομένων και ζευγαριών, ηλικίας έως 39 ετών. Το συνολικό πρόγραμμα είναι ύψους 1,8 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω από 100.000 ωφελουμένους. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα στέγης που θα αρχίσει σύντομα να «τρέχει» από τα συναρμόδια υπουργεία και τις τράπεζες θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι με την κίνηση αυτή, για παράδειγμα ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ, ποσό το οποίο είναι αρκετά μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.
  • Νέο στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους: Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
  • Κρατική επιδότηση 10.000 ευρώ σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, για να τα ανακαινίσουν. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα έχουν την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται ότι καλύπτεται έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
  • «Κοινωνική αντιπαροχή»: Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτήρια η «κοινωνική αντιπαροχή», που ουσιαστικά σημαίνει ότι το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές από αυτές τις κατοικίες θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι προβλέπεται να αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
  • Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2»: Το Δημόσιο ουσιαστικά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα, προκειμένου να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Golden Visa: Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος και προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden Visa από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΕΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ