Μενού
  • Α-
  • Α+

Απορροφήσεις αυξήσεων που ξεπερνούν κατά πολύ το 70%, σε όλες τις κλίμακες καταναλώσεων, έρχονται με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι καταναλωτές και με βάση τα τιμολόγια που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι, θα δουν το μεγαλύτερο μέρος των λογαριασμών, που ουσιαστικά προέρχεται από τις αυξήσεις, να «ισοφαρίζεται» από τις παρεμβάσεις, με τις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν να είναι ανάλογες των προηγούμενων μηνών, με τη μέση τιμή της κιλοβατώρας για καταναλώσεις κάτω από τις 500 Kwh να είναι κάτω από τα 0,60.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές μετά τις παρεμβάσεις και το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Ενέργειας, οι παρεμβάσεις για την πρώτη κλίμακα, δηλαδή τις καταναλώσεις ρεύματος μέχρι και 500 KWh τον μήνα -που αντιστοιχεί στα 9 από τα 10 ελληνικά νοικοκυριά- απορροφούν το 90% των αυξήσεων με την επιδότηση να φτάνει στα 436 ευρώ /MWh. Αντίστοιχα στη δεύτερη (501-1000kWh) και στην τρίτη κλίμακα (>1001KWh) η απορρόφηση είναι 80% και 70% αντίστοιχα. Ωστόσο, και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπάρχει το τεράστιο κίνητρο της εξοικονόμησης ενέργειας. Αν δηλαδή οι καταναλωτές καταφέρουν να μειώσουν το ρεύμα που «καίνε» κατά 15% σε σχέση με πέρυσι τότε αυτομάτως θα λάβουν 50 ευρώ/MWh στα ποσά που έχουν ανακοινωθεί.

Πώς διαμορφώνονται οι λογαριασμοί

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς από πηγές του υπουργείου οι επιδοτήσεις μπορούν να πλησιάσουν ακόμη και τα 500 ευρώ μηνιαίως, σε περιπτώσεις μεγάλων καταναλώσεων που καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο της εξοικονόμησης. Ειδικότερα:

- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ

- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ

- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 220 ευρώ.

Οι κλίμακες στα οικιακά τιμολόγια

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορρόφηση του 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορρόφηση του80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορρόφηση του 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η απορρόφηση αγγίζει σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο

Οσον αφορά στο φυσικό αέριο οι παρεμβάσεις είναι οριζόντιες με την επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους. Η απορρόφηση εκεί φτάνει πάνω από το 50% της αύξησης που υπάρχει στην τιμή του. Παράλληλα συνεχίζεται η επιδότηση και στους εμπορικούς καταναλωτές και τη βιομηχανία, με 40 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA