ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/09/2022 19:41

Ρεύμα: Πώς μειώνεται η κατανάλωση του φούρνου - Συμβουλές για έξυπνη μαγειρική

Ο φούρνος, η δεύτερη πιο κοστοβόρα συσκευή, είναι βασική στα σπίτια αφού σε αυτήν μαγειρεύεται το φαγητό - Ο σεφ Στάθης Καραγιαννόπουλος έδωσε συμβουλές για έξυπνη μαγειρική με την οποία γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και προσωπικού χρόνου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ρεύμα: Πώς μειώνεται η κατανάλωση του φούρνου - Συμβουλές για έξυπνη μαγειρική
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Με την τιμή της κιλοβατώρας να έχει αυξηθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η εξοικονόμηση ρεύματος αποτελεί «πονοκέφαλο» για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οσον αφορά τα σπίτια, υπολογίζεται πως περίπου το 60% με 70% του εκάστοτε λογαριασμού ρεύματος αφορά συγκεκριμένες συσκευές. Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα, οι Ελληνες φαίνεται πως έχουν μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 40%.

Οι συσκευές που καίνε περισσότερο ρεύμα στο σπίτι:

  1. Θερμοσίφωνας: 15% - 25% του συνολικού κόστους του λογαριασμού ρεύματος
  2. Φούρνος: 10% - 20% του συνολικού κόστους του λογαριασμού ρεύματος
  3. Κουζίνα: 10% - 20% του συνολικού κόστους του λογαριασμού ρεύματος
  4. Κλιματιστικό: 10% - 30% του συνολικού κόστους του λογαριασμού ρεύματος
  5. Πλυντήριο ρούχων: 5% - 15% του συνολικού κόστους του λογαριασμού ρεύματος
Video Loading...

Φούρνος: Μείωση της κατανάλωσης κατά 60% με χύτρα ταχύτητας

Ο φούρνος, η δεύτερη πιο κοστοβόρα συσκευή, είναι βασική στα σπίτια αφού σε αυτήν μαγειρεύεται το φαγητό. Ο σεφ Στάθης Καραγιαννόπουλος έδωσε συμβουλές στον ALPHA για έξυπνη μαγειρική με την οποία γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και προσωπικού χρόνου. Ο ίδιος συμβούλεψε να μαγειρεύονται στην κουζίνα ταυτόχρονα δύο φαγητά και μετά να αποθηκεύονται όπως για παράδειγμα, αρακάς και μοσχαρίσιο κρέας. Οπως είπε, ένα καλό σκεύος για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η χύτρα ταχύτητας αφού μειώνει την κατανάλωση κατά 60% επειδή μαγειρεύει στον μισό χρόνο ενώ για φαγητά που θέλουν χρόνο όπως το κρέας που θέλει δύο ώρες για να γίνει σε κλασσική κατσαρόλα. Επίσης το μαγείρεμα σε κουζίνα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με κεραμικές εστίες εξοικονομεί έως και 27% ενέργεια. Επίσης προτιμότερο είναι το νερό να μην μπαίνει κρύο στην κατσαρόλα και να χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα αφού πρώτα έχει βράσει στον βραστήρα.

«Ο φούρνος καίει πολύ αν τον ανοίγουμε συνεχώς, αν τον προθερμαίνουμε πολύ ώρα», λέει ο κ. Καραγιαννόπουλος. Ο σεφ προτείνει να μπαίνουν στον φούρνο δύο φαγητά και να σβήνεται δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αφού κρατάει θερμοκρασία. Τέλος, τα σκεύη στα μάτια πρέπει να εφάπτονται ακριβώς αφού μία κατσαρόλα μικρότερη από το μάτι αυξάνει το κόστος ενέργειας κατά 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΙΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ