Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε δεύτερη μέρα αγοράζουν πλέον ψωμί πολλοί καταναλωτές και το μπαγιάτικο συνοδεύει το φαγητό των νοικοκυριών, που αδυνατούν να ακολουθήσουν το ράλι ανόδου των τιμών, το οποίο δεν έχει ταβάνι όπως φαίνεται... Αύξηση στις πρώτες ύλες κι ενεργειακό κόστος έχουν αναγκάσει τους αρτοποιούς να ανεβάσουν την τιμή της φρατζόλας και παρότι απορροφούν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, δεν μπορούν να πουλήσουν πιο χαμηλά γιατί πολύ απλά όπως λένε, θα κλείσουν τους φούρνους τους.

Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, το ψωμί αυξήθηκε κατά 23% φτάνοντας μέχρι και στο 1,20 ευρώ η φρατζόλα. Ο Ανδρέας Δημόπουλος, αρτοποιός, λέει μιλώντας στην ΕΡΤ: «Οταν παίρναμε το ηλιέλαιο 10 ευρώ και τώρα έχει πάει 33 ευρώ, καταλαβαίνετε... Το σουσάμι από 1,60 το κιλό πήγε 2,80€, αντίστοιχα τα βούτυρα από 5,50 το κιλό στα 8,5 ευρώ και το αλεύρι από 12 ευρώ τα 25 κιλά, πήγε στα 24 ευρώ».

Η τιμή της φρατζόλας κυμαίνεται από 0,80 έως 1,20 ευρώ, ενώ το κιλό το ψωμί φτάνει και ξεπερνά τρία ευρώ και κυμαίνεται από 2,80 ως 3,60 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αυξήσεις στο ψωμί είναι τεράστιες. Σε όλη τη «Γηραιά Ηπειρο», με τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το σιτάρι από την Ουκρανία να παραμένει εγκλωβισμένο, οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, ακόμα και σε χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, όπως η Γαλλία είναι σημαντικές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat: Το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10% και, στη Γαλλία κατά 8%...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA