Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόγραμμα χορήγησης «golden visa» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000€ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015,338το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι το 2019, η «χρυσή βίζα» χορηγούνταν μόνο με επένδυση σε ακίνητο με κατ΄ ελάχιστη αξία τις 250.000 ευρώ. Πλέον, οι άδειες, εκτός από την αγορά ακινήτου, χορηγούνται και με επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις.  

Διαβάστε ακόμη: 28η Οκτωβρίου: Αυξημένη η ζήτηση για Airbnb το τριήμερο - Προκρατήσεις πάνω από 50% (Πίνακες)

To πρώτο εξάμηνο του 2022, αποτελεί τη πρώτη χρονιά που το ισοζύγιο αφίξεων – αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, το σύνολο των εκδοθέντων αδειών πενταετούς παραμονής σε επενδυτές ακινήτων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αλλά και σε επενδυτές πλέον σε άυλους τίτλους (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) καταγράφει απώλειες της τάξεως του 5,66%. Δηλαδή, από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος έως και 31/12/2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών είναι μειωμένες κατά 539, αριθμώντας πλέον τις  9.074.

Όσον αφορά όμως τα απόλυτα νούμερα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αποχώρησαν συνολικά 678 επενδυτές το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 143 επενδυτών που μέσω του προγράμματος golden visa απέκτησαν άδεια πενταετούς διαμονής.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ακόμη και εν μέσω covid-19, δεν καταγράφηκαν απώλειες των ενεργών αδειών, αντιθέτως, καταγράφηκαν εκδόσεις νέων αδειών σε επενδυτές, αλλά, είχαν περιοριστεί σημαντικά λόγω των μέτρων που ίσχυαν ενάντια στη πανδημία.

Οι επενδυτές που «εγκατέλειψαν» την Ελληνική golden visa

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από 6.391 ενεργές άδειες «χρυσής βίζας» σε Κινέζους που ήταν έως 31/12/2022, αποχώρησαν 442 Κινέζοι και οι ενεργές άδειες πλέον αριθμούν τις 5.949. Μη ξεχνάμε ότι το 66,4% των επενδυτών στο πρόγραμμα golden visa είναι Κινέζοι επενδυτές, κατέχοντας τη 1η θέση,  ουσιαστικά οι Κινέζοι συντηρούν το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια.

Απώλειες καταγράφονται και από Τούρκους επενδυτές, όπου από 619 ενεργές άδειες «χρυσής βίζας» έως 31/12/2021, πλέον έχουν υποχωρήσεις στις 587, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 5,17% ή 32 επενδυτές. Οι Τούρκοι, κατέχουν τη 2η θέση των επενδυτών στο πρόγραμμα golden visa στη χώρα μας με ποσοστό 6,4% του συνόλου.

Δικαιολογημένες απώλειες λόγω των κυρώσεων, καταγράφονται και στους Ρώσους επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν τη 3η θέση στο πρόγραμμα golden visa. Από 599 ενεργές άδειες «χρυσής βίζας» έως 31/12/2021, πλέον έχουν υποχωρήσεις στις 431, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 28% ή 167 επενδυτές.

Απώλειες καταγράφονται σε σχέση με το σύνολο των αδειών έως 31/12/2021, σε Ιρακινούς επενδυτές που από 132 ενεργές άδειες «χρυσής βίζας», πλέον αριθμούν τις 123, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 10,22% ή 9 επενδυτών. Παρόμοια εικόνα και για τους Αιγύπτιους επενδυτές όπου, από 251 ενεργές άδειες «χρυσής βίζας» πλέον αριθμούν τις 229, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 8,76% ή 22 επενδυτών. 

Τα άνωθεν δεδομένα, θα πρέπει να προβληματίσουν το Υπουργείο Ανάπτυξης διότι αποτελεί το πρώτο χρονικό διάστημα από την έναρξη του προγράμματος golden visa στη χώρα μας που καταγράφονται απώλειες επενδυτών.

Αύξηση του ορίου επένδυσης της εγχώριας Golden Visa στις 500.000€ - To «τέχνασμα» της Πορτογαλίας

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος και προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden Visa από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το άνωθεν μέτρο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ταφόπλακα» στο επενδυτικό πρόγραμμα προσέλκυσης επενδυτών τρίτων χωρών αν εφαρμοστεί καθολικά στο σύνολο της χώρας και όχι σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες υψηλής ζήτησης και αξιών π.χ. Νότια Προάστια, κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη) κλπ.

Μη ξεχνάμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 (με ελάχιστο όριο επένδυσης τις 250.000€) , αποτέλεσε τη πρώτη χρονιά που η Ελλάδα έχασε 678 επενδυτές ,έναντι 143 επενδυτών που μέσω του προγράμματος Golden Visa απέκτησαν άδεια πενταετούς διαμονής σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής έως 31/6/2022.

Μέχρι σήμερα, το 85% των επενδυτών είχαν «συγκεντρωθεί» στα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας, ουδέποτε δούλεψε το άνωθεν πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο που θα έπρεπε να αποτελεί και τον βασικό στόχο λειτουργίας του. Πλέον, με την αύξηση του ορίου επένδυσης, θα τείνει να «ευεργετηθούν» μόνο τα ακριβά προάστια της Αττικής και τα κοσμοπολίτικα νησιά.

Παράλληλα, η όποια ελπίδα αναζωπύρωσης της κτηματαγοράς, του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της τουριστικής ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας σε περιοχές της Περιφέρειας (π.χ. Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) που έχουν άμεση ανάγκη, έχει πέσει πλέον στο κενό. Η αναδυόμενη τουριστικά Δυτική Ελλάδα, με ακτογραμμή άνω των 80χιλιομέτρων και φυσική ποικιλομορφία, που μπορεί να αποτελέσει επενδυτικά το «Μήλον της Έριδος», τείνει πλέον να παραμείνει ο «κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας».

Την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή που δίνετε μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων να διαφοροποιείτε το ύψος επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές της επικράτειας, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη και η γεωγραφική θέση, την έχουμε τονίσει πολλάκις και ιδιαίτερα μετά τη μειωμένη προσέλευση επενδυτών εν μέσω πανδημίας. Αντιθέτως, στη ΔΕΘ εξαγγέλθηκε αύξηση του ορίου επένδυσης στις 500.000€ χωρίς καμία διευκρίνιση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία στις διευκρινήσεις που αναμένουμε, να εφαρμόσουν την άνωθεν δυνατότητα διαφοροποίησης του ορίου επένδυσης και παράλληλα να «δοθούν» επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές που θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Golden Visa. Μέρος των κινήτρων που δίνονται στη Πορτογαλία μπορούν να υιοθετηθούν από την Ελλάδα.

Επιπλέον, αν η εξαγγελία για την αύξηση του ορίου επένδυσης στις 500.000€ αποτελεί «τέχνασμα» της κυβέρνησης για την επίσπευση των επενδυτών μέχρι την νομοθετική αλλαγή του ορίου, τότε, πολύ άμεσα το ελληνικό επενδυτικό πρόγραμμα Golden Visa θα πρέπει να καταγράψει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την άνωθεν λογική ακολούθησε η Πορτογαλία,  όπου το 2020 συνέστησε να μην διατίθενται πλέον χρυσές βίζες στους επενδυτές που αγοράζουν στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στο Αλγκάρβε. Η κίνηση σχεδιάστηκε για να περιορίσει την κερδοσκοπία και να διατηρήσει τις τιμές προσιτές - προσβάσιμες στις μεγάλες πόλεις του έθνους , καθώς και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε μέρη χαμηλότερης πυκνότητας της χώρας – σε μικρότερες πόλεις, με στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο.

Η Λισαβόνα και το Πόρτο τέθηκαν στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι θα απομακρύνει και τις δύο πόλεις από το πρόγραμμα Golden Visa, από τις αρχές του επόμενου έτους δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2021, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να επισπεύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα golden visa και να γράψει το δικό της success stories με απώλειες μόλις 5% το 2020 σε σχέση με το 2019, αποτελώντας εκ των υστέρων ένα «τέχνασμα» των Πορτογάλων ώστε να στηρίξουν την κτηματαγορά σε περίοδο covid-19 και παράλληλα να προσεγγίσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Στις 12 Φεβρουαρίου το 2021, η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στην επίσημη εφημερίδα της Diário da República  τις αλλαγές στο πρόγραμμα golden visa που αρχικά θα ίσχυαν από 1 Ιουλίου του 2021 και μετά από παρατάσεις θα ίσχυαν από 1 Ιανουαρίου 2022 με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι κανόνες του προγράμματος άλλαξαν και εφάρμοσαν γεωγραφικούς περιορισμούς στις επιλέξιμες περιοχές για επενδύσεις σε ακίνητα.

Αν η αλλαγή του ορίου καθολικά στις 500.000€ δεν αποτελεί «επενδυτικό τέχνασα» ή/και δεν εφαρμοστεί η δυνατότητα διαφοροποίησης του ορίου επένδυσης σε περιοχές της επικράτειας ή/και ανά γεωγραφική ζώνη, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν «μάθαμε» τίποτα από τον διεθνή ανταγωνισμό και δεν είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε άμεσα στις διεθνείς τάσεις, στα διεθνή δεδομένα και βάση του ανταγωνισμού.

Παράλληλα, δεν «ακούσαμε» για την άμεση εφαρμογή του ελέγχου της αξίας του ακινήτου από πιστοποιημένους εκτιμητές εγγεγραμμένους στα μητρώα του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις του παρελθόντος που δυσφήμισαν την εγχώρια κτηματαγορά και το επενδυτικό πρόγραμμα golden visa.   

Απαιτούνται συγκεκριμένα κίνητρα που θα επισπεύσουν την προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών. Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στην κτηματαγορά που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι νέες επενδυτικές απαιτήσεις σε ακίνητα για την απόκτηση Golden Visa στη Πορτογαλία:

  • Οικιστικά ακίνητα: Αγορά οικιστικού ακινήτου σε καθορισμένες εσωτερικές περιοχές της Πορτογαλίας αξίας τουλάχιστον 500.000 € ή 350.000 € εάν επενδύσετε σε ένα έργο αποκατάστασης ή αν το ακίνητο είναι άνω των 30 ετών και χρήζει ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από τον κρατικό οργανισμό SEF). Εάν το οικιστικό ακίνητο βρίσκεται σε καθορισμένη περιοχή «χαμηλής πυκνότητας», τότε ισχύει έκπτωση 20%.(δηλαδή €400.000 και €280.000 αντίστοιχα)
  • Εμπορικά ακίνητα : Αγορά εμπορικού ακινήτου οπουδήποτε στη χώρα αξίας τουλάχιστον 500.000 € ή 350.000 € εάν επενδύσετε σε ένα έργο αποκατάστασης. Εάν το εμπορικό ακίνητο βρίσκεται σε καθορισμένη περιοχή «χαμηλής πυκνότητας», τότε ισχύει έκπτωση 20%.(δηλαδή €400.000 και €280.000 αντίστοιχα)
  • Αγορά ακίνητης περιουσίας στη Μαδέρα ή τις Αζόρες : Αγορά οικιστικών ή/και εμπορικών ακινήτων οπουδήποτε στα αυτόνομα νησιά της Πορτογαλίας, Μαδέρα και Αζόρες, αξίας τουλάχιστον 500.000 € ή 350.000 € εάν επενδύσετε σε έργο αποκατάστασης. Η Μαδέρα και οι Αζόρες ταξινομούνται ως υψηλής πυκνότητας, επομένως δεν υπάρχει επιλογή έκπτωσης 20%.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA