Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πλαφόν στο φυσικό αέριο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πιέσει η ελληνική πλευρά, με στόχο να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε ακόμα: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ προτείνει η Κομισιόν

«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh. «Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών», τόνισε ο Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από την Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμα έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) υποστηρίζουν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να θεσπιστεί κάτω από τα 200 ευρώ. Η διαπραγμάτευση για το ενεργειακό ζήτημα συνεχίζεται σήμερα σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ.

Πρόταση Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, αποκάλυψε ότι η Κομισιόν προτείνει να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα. «Προτείνουμε να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility) για να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις ακραίες αυξήσεις των τιμών», δήλωσε η ίδια Σίμσον. «Ο μηχανισμός είναι προσεκτικά σχεδιασμένος ώστε να είναι αποτελεσματικός, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού μας, τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών της ΕΕ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε παράλληλα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή τονίζει ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει πρωτοφανή κορύφωση τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Αυγούστου. «Η ακραία άνοδος των τιμών για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία, με μεταδοτικές επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και αύξηση του συνολικού πληθωρισμού», τονίζει η Επιτροπή, η οποία προτείνει να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων επεισοδίων με ένα προσωρινό και καλά στοχευμένο μέσο αυτόματης επέμβασης στις αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση ακραίων αυξήσεων των τιμών. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί στα 275 ΕΥΡΩ/MWH, επισημαίνοντας ότι η Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF), που είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA