Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της εμβληματικής εταιρείας καφέ illycafe, ο Αντρέα Ιλι, μιλώντας στη γερμανική Die Welt αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας εποχής που έχουν φέρει ο αναταράξεις στον πλανήτη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, η κρίση στις πηγές ενέργειας, το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, αλλά και η κλιματική αλλαγή. Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής καφεβιομηχανίας εξέφρασε την φοβία του, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος απομόνωσης της Ιταλίας στην ΕΕ.

Κληθείς να απαντήσει γιατί κοστίζει τη μισή τιμή ο εσπρέσο στην Ιταλία έναντι της Γερμανίας, κ. Ιλι είπε ότι αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, αφού υπάρχουν πάνω από 130.000 καφέ στην Ιταλία, 1 ανά 400 κατοίκους. Μιλώντας για την έκρηξη στις τιμές του καφέ, ο 58χρονος Ιταλός επιχειρηματίας από την Τεργέστη, που από το 1994-2016 ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος βιώνει τόσο υψηλές ανατιμήσεις όσο ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.

Οι τιμές για τη μεταφορά, τη συσκευασία, την ενέργεια, αλλά και για τους κόκκους καφέ από την Βραζιλία «έχουν εκτοξευτεί». Η Illycafé το αντιμετώπισε με άνοδο των τιμών και περιορισμό κόστους. Παράλληλα επεσήμανε πως κατάφεραν να αντέξουν στην πανδημική κρίση χάρη στο λανσάρισμα κάψουλας για οικιακή χρήση, αλλά και την αλλαγή στην επικοινωνιακή τους στρατηγική, παρά το γεγονός ο κλάδος των καφέ και της εστίασης είχε πληγεί από τα lockdown. Μάλιστα επισήμανε πως για το 2022 αναμένει υψηλότερα κέρδη από το προπανδημικό επίπεδο των 19 εκατ. ευρώ του 2019.

Στόχος της εταιρείας το μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορούν να συμβαδίσουν η ανάπτυξη της εταιρείας με την έμφαση στο περιβάλλον, ο Ιλι εξήγησε πως για αυτό πρέπει να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση. Άλλωστε η εταιρεία του έχει θέσει ως στόχο να γιορτάσει μηδενικούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της το 2033. Συνέχισε λέγοντας πως για να επιτευχθεί η μετάβαση υπάρχουν τρία στάδια: το πρώτο είναι η μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το δεύτερο η μετάβαση από συμβατική γεωργία σε αναγεννητική γεωργία και τρίτον η μετάβαση σε κυκλική οικονομία, όπου όλα θα ανακυκλώνονται.

Υπογράμμισε πως η Illycafé οδεύει στο δρόμο αυτό, καθώς η βασική μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην Τεργέστη έχει μηδενικούς ρύπους, χρησιμοποιεί αποκλειστικά ΑΠΕ και για τις συσκευασίες χρησιμοποιούν τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Επίσης προσφέρουν υποστήριξη (και οικονομική) στους παραγωγούς καφέ με τους οποίους συνεργάζονται για να προβούν σε μεθόδους αναγεννητικής γεωργίας.

Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, ο Ίλι δήλωσε πως οι τρεις πρόσφατες κρίσεις, αυτές της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αυξήσει το προφίλ κινδύνου της Ιταλίας. Σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος και τη μικρή ανάπτυξη στην παραγωγικότητα, δημιουργείται μίγμα «που αντανακλάται σε κοινωνικούς κινδύνους». Το μίγμα αυτό συν ζητήματα όπως η αδικία, η ανεργία και το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με «μεγάλη σοφία» και «όχι μόνοι μας». Το ζήτημα της αλληλεγγύης της ΕΕ είναι κεντρικής σημασίας για την αντιμετώπιση όλων αυτών. «Η κυβέρνηση της Μελόνι αποτελείται από μη έμπειρους ανθρώπους, που είναι νέοι στην εξουσία. Αλλά ελπίζω να μπορούν να μάθουν γρήγορα. Και τότε θεωρώ πως μπορούμε όλα αυτά να τα έχουμε αφήσει πίσω μας σε έναν χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Welt τόνισε πως ο Ιλι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, στη δέσμευση της εταιρείας σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA