ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/11/2022 14:45

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσα θα πληρώσετε τον Δεκέμβριο με την κρατική επιδότηση

Στα 22,1 λεπτά του ευρώ θα ανέλθει η επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος για τον Δεκέμβριο για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας - Πόσο θα πληρώσουν τα νοικοκυριά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσα θα πληρώσετε τον Δεκέμβριο με την κρατική επιδότηση
Πηγή: shutterstock, pixabay
Ανάγνωση:

Τις νέες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με αυτές η επιδότηση θα ισχύσει τον Δεκέμβριο μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα κι όχι για το φυσικό αέριο, με τους καταναλωτές να παίρνουν μόνο την οριζόντια έκπτωση από την ΔΕΠΑ Εμπορίας που υπολογίζεται στα 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Κατά τα λοιπά, η επιδότηση για το 90% των νοικοκυριών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση καλύπτει σχεδόν το 100% της αύξησης κι ανέρχεται στα 289 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οσοι, από τις 501 κιλοβατώρες και πάνω καταφέρουν να μειώσουν τη μέση ημερήσια κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, θα κερδίζουν το bonus των 50 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα. Το υπουργείο έδωσε και παραδείγματα για το πόση έκπτωση θα έχουν οι καταναλωτές.

Παραδείγματα

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 400 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 152 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 700 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 266 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 121 ευρώ κι αν μειώσει την κατανάλωση 15%, θα έχει επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ και θα εξοικονομήσει 111 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 456 ευρώ, με την επιδότηση θα πληρώσει 244 ευρώ (212 κέρδος) και αν πετύχει το 15% στην κατανάλωση θα πληρώσει 209 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα - Οι επιδοτήσεις

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά στο 90% των νοικοκυριών
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 171 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ/MWh.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ ανά MWh.

Επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ ανά ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34Euro/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά MWh.

Φυσικό αέριο - Μόνο από ΔΕΠΑ η επιδότηση

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ