Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε είδη πολυτελείας μετατρέπονται πλέον δημοφιλή κρητικά τυριά, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες. Βασική αιτία είναι η μειωμένη παραγωγή γάλακτος, η οποία επηρεάζει την τυροκομία στο νησί και μειώνει τις ποσότητες των πλέον αναγνωρίσιμων κρητικών τυριών στα ράφια των καταστημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Κρήτη: Εξωσχολικός μπούκαρε σε σχολείο και επιτέθηκε σε 14χρονο

Τυριά, όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, αλλά και άλλα είδη που προέρχονται από την ίδια παραγωγική διαδικασία, δηλαδή η μυζήθρα και το ανθότυρο, παράγονται σε μικρότερες ποσότητες, εξήγησε μιλώντας στο ertnews.gr, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτρόφων του νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης. Και, μάλιστα, όπως σημείωσε, τα τυριά αυτά δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν στα τυροκομεία, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. Αιτία της μείωσης στην παραγωγή των κρητικών τυριών είναι η δραματική, όπως περιγράφεται από τους κτηνοτρόφους, παραγωγή του γάλακτος. «Λόγω της αύξησης κατά 100% – 110% του κόστους των ζωοτροφών και της επιβάρυνσης από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και στο πετρέλαιο, πολλά παραγωγικά ζώα οδηγήθηκαν στη σφαγή και όσα έμειναν υποσιτίζονται και άρα δεν παράγουν τις μέγιστες δυνατές ποσότητες γάλακτος. Το παραγόμενο γάλα έχει μειωθεί κατά 40%, σε ορισμένες περιοχές του νησιού ακόμη περισσότερο. Επίσης, μεγάλες εταιρείες γαλακτοκομικών αναζητούν και παίρνουν γάλα από την Κρήτη» ανέφερε ο κ. Τζουλιαδάκης, σημειώνοντας πως το γάλα που τελικώς φτάνει στα τυροκομεία είναι περιορισμένο.

Και μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρχει παραγωγή γάλακτος από την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης, όμως ο κύκλος αυτός διαρκεί λίγο, 5-6 μήνες. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ζήτηση αυξάνει την περίοδο των εορτών, ο ίδιος εκτίμησε, πως το Πάσχα η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην αγορά του τυριού. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έχει οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή κατά 40% από το καλοκαίρι, όπως ανέφερε στο ertnews, ο πρόεδρος της Κρητικής Εταιρείας Logistics, Νεκτάριος Κανακαράκης. Αυτό έχει σαν συνέπεια, σε συνδυασμό με τις γενικότερες πληθωριστικές συνέπειες στα πορτοφόλια των πολιτών, να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες.

«Εκεί που ο κόσμος αγόραζε μισό κιλό γραβιέρα, τώρα παίρνει ένα τέταρτο ή «ένα δάχτυλο» – όπως υποδεικνύουν στους υπαλλήλους των καταστημάτων κάποιοι καταναλωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανακαράκης. Και καθώς οι καταναλωτές πλέον περιορίζουν τις αγορές τους στα απαραίτητα, η αγορά προσαρμόζεται στη ζήτηση και, όπως αναφέρει ο ίδιος, παρατηρείται η τάση μείωσης ειδικών προϊόντων, όπως τα light, είτε πρόκειται για τυριά και για άλλα προϊόντα με βάση το γάλα, όπως οι σοκολάτες, είτε για αναψυκτικά κ.α. Την ώρα που στην αγορά καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στα τυροκομικά, όπως και σε άλλα, προϊόντα, το κέρδος των κτηνοτρόφων είναι δυσανάλογα μικρότερο. Όπως ανέφερε ο κ. Τζουλιαδάκης, η τιμή παραγωγού για το κρητικό γάλα κυμαίνεται στο ένα 1,20 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 10 – 15 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA