Η Ελλάδα ενδέχεται να μην λάβει ένα σημαντικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου, εκτιμούν αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

«Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι πιθανό να δεσμευθούν επάνω σε επιπρόσθετες λεπτομέρειες για μέτρα, πέραν της παράτασης των λήξεων των δανείων διάσωσης που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Μια τέτοια συμφωνία, ενδέχεται από μόνη της να μην είναι αρκετή ώστε η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Το αίτημα της Ελλάδας για «καθαρότητα», στο οποίο αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη εβδομάδα, ήρθε αφότου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν στις 22 Μαΐου να συμφωνήσουν στο πώς θα ανακουφίσουν το βάρος χρέους της Ελλάδας. Ελπίδες για μια συμφωνία που θα μπορούσε παράλληλα να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των κεφαλαίων που θα βοηθήσουν τη χώρα να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου, στηρίζονται πλέον στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δεν είναι πιθανό οι υπουργοί να προσφέρουν αρκετά βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης σε σχέση με εκείνους που παρουσιάστηκαν το Μάιο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος, αντί να εστιάζει σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους», υποστήριξε εχθές ο ανώτατος οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, σε ομιλία που απηύθυνε στην Αθήνα.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές της Ελλάδας μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους επάνω στα μέτρα που απαιτούνται για να επανέλθει το χρέος -αυτή τη στιγμή περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμη πορεία. Ένας συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για παράταση μέχρι και 15 χρόνια, θεωρήθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βασικό σημείο αντιπαράθεσης είναι οι απόκλιση των απόψεων των πιστωτών επάνω στην μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας και στο τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να διατηρήσει η χώρα. Το ΔΝΤ κάνει πιο συντηρητικές εκτιμήσεις και για τα δύο αυτά, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων πιστωτών, πράγμα που σημαίνει πως το Ταμείο βλέπει ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Χθες, ο Μπενουά Κερέ τόνισε πως «η καθαρότητα για τα μέτρα του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ώστε τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα να γίνουν πιθανώς επιλέξιμα» για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.