Μπορεί οι επενδυτές να στοιχηματίζουν σε κλείσιμο της συμφωνίας και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, εκτοξεύοντας τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, αλλά οι ελπίδες τους είναι φρούδες, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ομόλογα καταγράφει ράλι, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο των συνομιλιών ανάμεσα και Αθήνα και δανειστές, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «κλείδωμα» της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει κάνει «βουτιά» 50 μονάδων βάσης (0,5 ποσοστιαίας μονάδας) την τελευταία εβδομάδα και προσεγγίζει τα χαμηλά του έτους. Μετά το άκαρπο Euro Working Group το βράδυ της Πέμπτης, το ομόλογο δέχεται πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση, οι οποίες όμως αμβλύνονται όσο η αγορά εμπεδώνει τις εξελίξεις.

Με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας να μετατίθεται, όμως, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις στον Μάιο από τον Απρίλιο, η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη στο πρόγραμμα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να μην έχει βάση, υποστηρίζει το διεθνές πρακτορείο.

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία είναι «ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα». Προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποπληρωμή των ομολόγων το καλοκαίρι, είναι αναγκασμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το ελληνικό ζήτημα να εξελιχθεί ομαλά μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Το ΔΝΤ θα προτιμούσε να μην αναμιχθεί, αλλά το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή του στο πρόγραμμα –αν και οι Ευρωπαίοι εταίροι διαφωνούν με τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όμως, αντιβαίνει στις αρχές της ΕΚΤ και θα θεωρηθεί ως αθέτηση των αυστηρών κανονισμών που έχουν επιβληθεί μετά την κρίση, σημειώνει το πρακτορείο.

Κανονικά, σημειώνει το Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα θα απορρίπτονταν αυτομάτως από το πρόγραμμα της ΕΚΤ λόγω της ταξινόμησής τους στην κατηγορία «junk» (μη επενδυτικού βαθμού). Το 2016, όμως, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε εξαίρεση της εν λόγω κατηγορίας με στόχο να «κρατήσει στη ζωή» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και πάλι, όμως, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το QE –τουλάχιστον μέχρι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να πειστεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εδώ έγκειται και ο ρόλος του ΔΝΤ που θεωρείται «θεματοφύλακας» της βιωσιμότητας της χρέους.

Ακόμη, όμως, και αν εντασσόταν η Ελλάδα στο QE, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν στην κατοχή τους τόσο υψηλό ποσοστό του ελληνικού χρέους που δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν ομόλογα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ λόγω των ποσοστώσεων που ισχύουν στο πρόγραμμα. Η Αθήνα, πάντως, εναποθέτει τις ελπίδες της στο QE προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στις αγορές.

Επόμενο ορόσημο η 7η Απριλίου

Το Eurogroup της 7ης Απριλίου είναι η επόμενη ημερομηνία-κλειδί για την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg. Από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως δεν διαφαίνεται ιδιαίτερη διάθεση για υποχωρήσεις. Ο ESM ξεκαθάρισε με πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται να εξεταστούν νέα μέτρα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Οι επενδυτές των ομολόγων φαίνεται πως έχουν, πάντως, διαφορετική άποψη και «ποντάρουν» στη συμβιβαστική διάθεση των Θεσμών –δίνοντας ώθηση στους ελληνικούς τίτλους. Το σκηνικό θυμίζει τον Νοέμβριο του 2016 –όταν τα ομόλογα είχαν εκτοξευτεί με «καύσιμο» τις προσδοκίες για συμφωνία, αλλά κατέληξαν να προσγειωθούν ανώμαλα.

Η ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι ένα δύσκολο «στοίχημα» που θα προκαλέσει έντονες και ανάμικτες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης. Τα ελληνικά ομόλογα δεν αναμένεται να ξαναγίνουν σύντομα δεκτά στους κόλπους της ΕΚΤ, καταλήγει το πρακτορείο.