Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών ξεκινούν εκ νέου επισήμως στο EuroWorking Group της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου, η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θεωρείται εφικτή σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές που θα έχει σήμερα ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και αύριο με τον Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

O διεθνής κύκλος επαφών του έλληνα υπουργού έχει ως στοχο να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός της Ελλάδος με τους δανειστές ετσι ώστε το αργότερο στο Εurogroup του Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Αντίθετα οι πιθανότητες για μία ευνοική κατάληξη νωρίτερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιανουαρίου είναι μάλλον περιορισμένες, αφού ακόμη δεν εχει συμφωνηθεί ούτε το πότε θα επανέλθουν οι επικεφαλής των δανειστών στν Αθήνα. Στην περίπτωση που οι «προπαρασκευαστικες επαφές του κ. Τσακαλώτου» εξελιχθούν επιτυχώς, είναι πιθανόν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Επιπλέον τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο - τελικό προσχέδιο του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Νοεμβρίου- τα προαπαιτούμενα της νέας χρονιάς συνίσταται στα εξής:

Στην ολοκλήρωση του «εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων (ενστόλων, ΕΣΥ και καθηγητών) που θα οδηγούν σε «πάγωμα» δώρων και βαθμών για όσους αποστρατεύονται.

Να εισαχθεί νέο μόνιμο σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο.Να νομοθετηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 (θα ακολουθήσει τον Απρίλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021).

Στην παροχή επαρκών πόρων για αποτελεσματική λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στην υιοθέτηση ενοποιημένου σχεδίου δράσης για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και εναρμόνιση των πλαισίων μαζικών απολύσεων και βιομηχανικής δράσης και συλλογικές συμβάσεις με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ.

Στη σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα.

Στη τροποποίηση του νομικού πλαισίου για εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλώνμε λεπτομερείς προβλέψεις.

Να συμφωνηθεί οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των «προστατευμένων» δραστηριοτήτων των μηχανικών.

Στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης για εναλλακτικούς προμηθευτές και ουσιαστική αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων.

Στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του σχεδιασμού αγοράς που υπάρχει στο μοντέλο της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Να υιοθετηθεί νομοθεσία για την ενίσχυση της θεσμικής, οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Να υιοθετηθεί προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει το σύστημα ηλεκτρικών μητρώων (e-dockets) για ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Να αποτιμήσει το ΤΑΙΠΕΔ τα στοιχεία ενεργητικού των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων και θα μεταβιβάσει στο νέο Ταμείο εκείνα που δεν σχεδιάζει να αναπτύξει.

Να συσταθεί σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Να συμφωνηθεί η διαδικασία βάσει της οποίας θα καθοριστεί η εξαίρεση των εναπομεινάντων χαρτοφυλακίων ακινήτων και κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που δεν θα μεταφερθούν στο Ταμείο.

Να τροποποιηθεί και να εφαρμοσθεί το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για ζητήματα που αφορούν σύγκρουση συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Να εφαρμοστεί το νέο νομικό πλαίσιο για τα κτηματολογικά γραφεία σε όλη την επικράτεια.