Θετική στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς άμεση χρηματοδοτική στήριξη, ωστόσο, εμφανίζεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα ανωτέρω διεμήνυσε η ίδια τη Δευτέρα σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως τόνισε η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, «το Ταμείο είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, με στόχο να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ώστε να επιλυθεί η διαμάχη για το μείζον ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους». Όμως, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα συνοδευθεί απαραίτητα – και άμεσα – και από χορήγηση κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

«Αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο εκείνο όπου μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις υποθέσεις μας (για το ελληνικό χρέος), αν τους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε αυτό και να τους δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η χορήγηση κεφαλαίων θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την έγκριση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», τόνισε η Λαγκάρντ.