Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης για «την ποιότητα ζωής, τις ενεργειακές ανάγκες και τις στάσεις της κοινής γνώμης ως προς τις ΑΠΕ» η οποία  διενεργήθηκε σε 1.124 άτομα και παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2020 στο Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Μακεδονίας, το 65,29% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει «καλά» και «πολύ καλά» τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον το 65,10% πιστεύει ότι η στροφή στις ΑΠΕ και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ξύλα θα περιορίσουν τα ακραία και έκτακτα φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Σε άλλες ερωτήσεις, περίπου 9 στους 10 γνωρίζουν ότι οι καθαρές μορφές ενέργειας βοηθούν την εθνική οικονομία όπως επίσης και πως αυτές βοηθούν στο «να ρυπαίνουμε λιγότερο το περιβάλλον». Ωστόσο, από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το 36,84% των ερωτηθέντων θα ήθελε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στην οικία του, αν και έξι στους 10 δεν ασχολήθηκαν θεωρώντας το ασύμφορο. 

Και πράγματι η τοποθέτηση συστήματος ΑΠΕ στις στέγες συναντά τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα οικιακοί καταναλωτές κι επιχειρήσεις να μην μπορούν να επωφεληθούν από την παραγόμενη από ΑΠΕ καθαρή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Τη λύση της άμεσης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στις καθαρές μορφές ενέργειας έρχεται να δώσει ο ΗΡΩΝ, σε συνεργασία με ένα εκ των κορυφαίων ομίλων στην παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέσω του νέου προγράμματος ΕΝ.Α. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα παρέχει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε καταναλωτή - πελάτη του ΗΡΩΝΑ, ιδιώτη ή επαγγελματία, ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη ακινήτου, να επωφεληθεί της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος του ρεύματος σε κάθε λογαριασμό του. Ο καταναλωτής - πελάτης ΗΡΩΝ δεν είναι αναγκασμένος πλέον να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα (και να το συντηρήσει και να το ασφαλίσει) και να δεσμευτεί σε κάτι που δεν μπορεί να μετακινηθεί μαζί του, αν χρειαστεί να αλλάξει τοποθεσία. Αντιθέτως, μέσω του προγράμματος ΕΝ.Α, ο καταναλωτής αγοράζει ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που ήδη υπάρχουν -και αναπτύσσονται διαρκώς- υπό την ομπρέλα των ομίλων ΗΡΩΝ & ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και γίνεται ο ίδιος «παραγωγός» της ενέργειας που καταναλώνει. 

Πώς αυτό μεταφράζεται στη μείωση του κόστους του ρεύματος σε κάθε λογαριασμό; Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΝ.Α μπορεί κάλλιστα να λογιστεί σαν «επένδυση», αφού το ποσό που θα καταθέσει ο καταναλωτής για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ΕΝ.Α (με ελάχιστο τα 100€) θα «αποδίδει», με τα σημερινά δεδομένα κόστους της ενέργειας, 8,5% κάθε χρόνο. Ακόμα και αν κανείς δεν διαθέτει εξαρχής  το ποσό που απαιτείται για να εξασφαλίσει έως και το μηδενισμό του κόστους του ρεύματος στον λογαριασμό του (της καταναλωθείσης ηλεκτρικής ενέργειας), αυτό μπορεί να το χτίσει σιγά σιγά, ακόμα και σε δόσεις σε διάστημα τριών ετών, με το οικονομικό όφελος όμως να είναι φανερό ακόμα και από τον πρώτο λογαριασμό. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί εδώ, με απλό τρόπο να υπολογίσει το οικονομικό όφελος που αποκομίζει ή το ποσό που χρειάζεται να «επενδύσει» για να μηδενίσει το κόστος του ρεύματός του.  

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα το ότι ο κάθε καταναλωτής - πελάτης ΗΡΩΝ μπορεί να αποδεσμευτεί οποτεδήποτε θελήσει από το πρόγραμμα χωρίς κανένα κόστος ή «ποινή»! Περαιτέρω, κάθε πελάτης του ΕΝ.Α θα μπορεί να παρακολουθεί μέσω των λογαριασμών που θα λαμβάνει, το ποσό με το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα, τις εκπτώσεις που έχει λάβει συνολικά, αλλά και ανά λογαριασμό, από την ημερομηνία έναρξης της συμμετοχής του στο Ε.ΝΑ. Επιπλέον το ΕΝ.Α συνδέεται με το ΑΦΜ του Πελάτη κι έτσι ο καθένας μπορεί να το πάρει μαζί του εάν μετακομίσει, ακόμα και να το μεταβιβάσει, ενώ η ενέργεια που έχει «παραχθεί» δεν χάνεται αν δεν καταναλωθεί για μερικούς μήνες, καθώς «ανήκει» στον καταναλωτή -πελάτη ΗΡΩΝ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Με το πρόγραμμα ΕΝ.Α οι ρόλοι του «παραγωγού» και του «καταναλωτή» ηλεκτρικής ενέργειας ενώνονται, με ευελιξία και διαφάνεια, και με τη σφραγίδα των Ομίλων ΗΡΩΝ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο στόχος είναι ένας: η ΕΝεργειακή Ανεξαρτησία με βάση την καθαρή ενέργεια. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA