Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βραζιλιάνικος Αμαζόνιος, όπου τα πυκνά τροπικά του δάση εδώ και πολλές δεκαετίες απορροφούν την ανθρώπινη ρύπανση προσφέροντας σε αντάλλαγμα πλούσιο οξυγόνο, μέσα σε ένα χρόνο έχει εκπέμψει 1/5 περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα από ό,τι έχει αποθηκεύσει. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Indepedent, μια ανησυχητική νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ του 2010 και του 2019, ο  Αμαζόνιος απελευθέρωσε 16,6 δισεκατομμύρια τόνους CO2, απορροφώντας μόνο 13,9 δισεκατομμύρια τόνους. «Το περιμέναμε σε κάποιο βαθμό, αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι το δάσος του Αμαζονίου μετατράπηκε από πολύτιμος πνεύμονας οξυγόνου του πλανήτη, σε καθαρό εκπομπό μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι ποιου σημείου η μετάβαση θα μπορούσε να γίνει μη αναστρέψιμη», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ζαν-Πιέρ Γουιγκνερόν, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας της Γαλλίας (INRA).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη 29 Μαίου στο περιοδικό Nature Climate Change, με τους ερευνητές να συγκρίνουν τον όγκο διοξειδίου του άνθρακα που συγκεντρώθηκε στον Αμαζόνιο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίες οδήγησαν δάση με χιλιετηρίδες ζωής να γίνουν στάχτη. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως αυτοί οι πυκνοί τροπικοί δρυμοί, κυρίως στην περιοχή του Βραζιλιάνικου Αμαζονίου, αποτελούσαν τη μεγαλύτερη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ανθρωπογενών ρύπων, εκπέμποντας καθαρό οξυγόνο σε όλο τον πλανήτη. Αλλά από σήμερα, οι εκπομπές του Αμαζονίου παρέχουν περισσότερη μόλυνση στην ήδη εξουθενωμένη ατμόσφαιρα της Γης. 

Ο Αμαζόνιος υπέστη τις χειρότερες πυρκαγιές σε μια δεκαετία μόνο την περσινή χρονιά, ωστόσο ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει συχνά υποτιμήσει το ζήτημα, με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις να θεωρούν τις χιλιάδες πυρκαγιές που κατέστρεψαν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ως «ψέμα». Αλλά δεν είναι καθόλου ψέμα πως ο ίδιος ο Μπολσονάρου αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος προάγοντας την ανάπτυξη εξόρυξης, εκτροφής βοοειδών και υλοτομίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι ερευνητές έχουν τα αποδεικτικά στοιχεία: η αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές το 2019 σε σύγκριση με το 2017 και το 2018 (από περίπου 2,5 εκατομμύρια στρέμματα σε 9,6 εκατομμύρια στρέμματα).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA