Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και... δεν αστειεύεται με τους ειδικούς να καταγράφουν νέα ρεκόρ σε θερμοκρασίες (υψηλές και χαμηλές), ενώ την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως αποκολλήθηκε από παγετώνα το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα: Επιταχύνεται η τήξη των παγετώνων στη Γη - Ανησυχούν οι επιστήμονες

Αναλυτικά, οι έρημοι Λουτ στο Ιράν και Σονόρα στο Μεξικό (στα σύνορα με τις ΗΠΑ) κατέχουν τα νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, με επιφανειακές θερμοκρασίες 80,8 βαθμών Κελσίου, που καταγράφηκαν τα καλοκαίρια του 2018 και 2019, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε το 2016 μέσω δορυφόρου στην Ανταρκτική (-110,9 βαθμοί).

Τα θερμοκρασιακά ρεκόρ, τα οποία βασίζονται σε μία νέα αξιολόγηση δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης, παρουσιάζουν επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Yunxia Zhao του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με το «Science».

Η μεγαλύτερη μεταβολή θερμοκρασίας μέσα σε μία ημέρα ήταν 81,8 βαθμοί Κελσίου -από τους -23,7 στους 58,1- και καταγράφηκε στις 20 Ιουλίου 2006 στην περιοχή Καϊντάμ της Κίνας, στο θιβετανικό οροπέδιο. Το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του αέρα πάνω από μία περιοχή κατέχει η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, με 56,7 βαθμούς στις 10 Ιουλίου 1913.

Περισσότεροι από 11.000 επανδρωμένοι και αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο καταγράφουν τις θερμοκρασίες υπό σκιά σε ύψος περίπου ενάμισι μέτρο από το έδαφος. Όμως, τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη μας δεν έχουν τέτοια όργανα μέτρησης και οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους μπορούν να υπολογιστούν μόνο με τη βοήθεια οργάνων από δορυφόρους. Οι θερμοκρασίες επιφανείας τείνουν να είναι υψηλότερες από εκείνες του αέρα πάνω από την ίδια περιοχή, ιδίως όταν υπάρχει ηλιοφάνεια (για τον ίδιο λόγο π.χ. που η άμμος σε μία παραλία καίει περισσότερο από ό,τι ο αέρας από πάνω της). Παραμένει (προς το παρόν) ασαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης.

Αποκολλήθηκε παγόβουνο-γίγας

Ένα παγόβουνο στο μέγεθος της μισής Κορσικής, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, αποκολλήθηκε σήμερα από τον παγετώνα Ronne στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψε δορυφόρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Κοπέρνικος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Το παγόβουνο, με την ονομασία Α-76, έχει περίπου 170 χιλιόμετρα μήκος και 25 χιλιόμετρα πλάτος και συνολικό εμβαδό 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποκολλήθηκε στη θάλασσα Ουέντελ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Αρχικά το παγόβουνο εντοπίστηκε από την British Antarctic Survey (BAS), έναν βρετανικό οργανισμό ερευνών για τις πολικές περιοχές.

Μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο παγόβουνο ήταν το Α-23Α, το οποίο είχε μέγεθος 3.380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιπλανιόταν στη θάλασσα Ουέντελ, σύμφωνα με την ESA.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA