Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοένα και πιο συχνοί είναι οι καύσωνες στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας άρχισε να πλήττεται από το πρώτο κύμα αμέσως μετά το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου, πράγμα το οποίο σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Γεμάτες οι παραλίες λόγω καύσωνα στην Αττική

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι καύσωνες είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστοι μέχρι και πριν λίγα χρόνια και μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ‘πρώιμοι'. Από το 2007 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι καύσωνες του Ιουνίου στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται συχνότερα, όπως το 2010 (ο πιο πρώιμος καύσωνας, στις 15-18/6), το 2016, το 2017 και ο φετινός, γεγονός που δείχνει ότι οι «πρώιμοι» καύσωνες έχουν αρχίσει να γίνονται ένα συχνό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες ανατρέχοντας στο ιστορικό κλιματικό αρχείο ΕΑΑ, περίπου έναν αιώνα πριν, κατά το διάστημα 19-23 Ιουνίου 1916, διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές επεισόδιο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου (Αθήνα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι κ.α.), ακόμη και τους 45 (Καλαμάτα).

Όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο το φαινόμενο υπήρξε πρωτοφανές για τη σφοδρότητά του, αλλά και για ότι εμφανίστηκε το μήνα Ιούνιο. Η θερμοκρασία των 43 βαθμών που σημειώθηκε στις 21/6/1916, αποτέλεσε το απόλυτο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στον κλιματικό σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο για περίπου ένα αιώνα, όταν καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια του ισχυρού καύσωνα που έπληξε τα Βαλκάνια τον Ιούνιο του 2007 και είχε καταγραφεί η θερμοκρασία των 44 βαθμών Κελσίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA