Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μαμά, πάλι βρέχει». Ο Ιάσωνας γεννήθηκε καλοκαίρι. 7 Αυγούστου, μεσημέρι Σαββάτου, την ώρα που ο ήλιος έμπαινε από τις λευκές κουρτίνες του δωματίου με φόρα. Από την πρώτη στιγμή που είδε τον κόσμο, ο ήλιος σηματοδοτεί για εκείνον κάθε σημαντική αρχή.  Μια νέα περιπέτεια. Άλλωστε η “καλή” μέρα σημαίνει πάντα παιχνίδι. Φέτος, η πρώτη του χρονιά στο σχολείο έδειχνε να ξεκινά με βροχή. 

Δύσκολη η πρώτη μέρα της ζωής ενός παιδιού στο σχολείο. Ακόμη πιο δύσκολη, όταν ο καιρός την κάνει…γκρι. Μπορεί η πρώτη μέρα στο σχολείο να είναι μουντή και άχρωμη; Η γκρίζα παλέτα του ουρανού δεν κάνει το σωστό match με τον πολύχρωμο κόσμο της μάθησης και τον ασύγκριτο ενθουσιασμό της σχολικής περιπέτειας. Η αγωνία τεράστια. 

Οι μέρες περνούν και η πολυαναμενόμενη αρχή πλησιάζει. Η βροχή συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι με το νεροπίστολο, σκορπίζοντας αυτές τις ενοχλητικές σταγόνες όλη μέρα. Ο Ιάσωνας, αγχωμένος και κατσουφιασμένος παίζει με τα παιχνίδια του εντός σπιτιού, κολλώντας που και που το μάγουλό του στο υγρό τζάμι με απογοήτευση. 

Φοράμε τα αδιάβροχά μας και ξεκινάμε για τα ψώνια της εβδομάδας στο Lidl της γειτονιάς. Η πρώτη βόλτα μας φέρνει μπροστά στη φράση: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το περιβάλλον!», με τους ήρωες Natural Powerz να κλέβουν απευθείας το ενδιαφέρον του μικρού. 

«Μαμά, τι κάνει τον πλανήτη χαρούμενο;»

Η απάντηση δεν θα αργήσει να έρθει. Ψωνίζουμε και παίρνουμε το πρώτο μας αυτοκόλλητο. Ενθουσιασμός! Βάζουμε στόχο για τον πρώτο λούτρινο ήρωα και μετά από μερικές αγορές τα καταφέρνουμε. Διαλέγουμε τον “ήλιο”. «Μπαμπά, μπαμπά, έφερα τον ήλιο σπίτι!». Ένα απλό παιχνίδι επαναφέρει μαγικά την ενέργεια του Ιάσωνα, “φωτίζοντας” τη συννεφιασμένη του διάθεση. 

Η πρώτη μέρα στο σχολείο ξεκινά με φθινοπωρινή βροχή. Η δασκάλα ζητά από τα παιδιά να ζωγραφίσουν οτιδήποτε τους δίνει χαρά σε μια βροχερή μέρα. Η πρώτη ζωγραφιά της σχολικής χρονιάς έρχεται σπίτι. Ένα ηλιοτρόπιο. 

«Μαμά, τι κάνει τον πλανήτη χαρούμενο;»

Ο Ιάσωνας δίνει μόνος του την απάντηση. Όπως ακριβώς τα ηλιοτρόπια “χορεύουν”, ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου στον ουρανό, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται έναν υγιή φυσικό κόσμο για να μπορούν να αναπτύσσονται. Τα εύπλαστα “φύλλα” τους μεγαλώνουν κι απλώνουν ζωηρά, μόνον όταν βρίσκονται στραμμένα προς το φως. Κι αυτό είναι κάτι που τα παιδιά, με τον δικό τους βιολογικό ρολόι, ίσως ήδη γνωρίζουν. Όπως ακριβώς και τα ηλιοτρόπια.

Λίγες μέρες μετά, προσθέτοντας στη συλλογή μας τον δεύτερο λούτρινο ήρωα, η λιακάδα μάς συναντά στην έξοδο του σούπερ μάρκετ. Ο Ιάσωνας με κοιτά με χαμόγελο που σημαίνει ώρα για παιχνίδι.

Γιατί σε κάθε “γκρι” της ζωής, τα παιδιά έχουν τον τρόπο να βρίσκουν πάντα φως.  

#200χρόνιαδημοτικότραγούδι #LidlΕλλάς #δημοτικότραγούδι

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA