Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ακτιβιστές για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ και Βανέσσα Νακάτε κατηγόρησαν ευθέως την βρετανική κυβέρνηση, ότι ανήκει στους «κακούς του κλίματος». Μιλώντας από τη σύνοδο κορυφής Youth4Climate στο Μιλάνο, η κ. Τούνμπεργκ είπε ότι η συνεχής έγκριση νέων αδειών γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα έρχεται σε αντίθεση με την ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, COP 26 το Νοέμβριο. 

«Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υποκρισίας. Το ίδιο κάνουν κι άλλες χώρες», εξηγεί η Γκρέτα στο SkyNews. «Φυσικά, η κλιματική κρίση .. λίγο πολύ ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού εκεί ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση, αρχίσαμε να καίμε άνθρακα εκεί, οπότε φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεράστια ιστορική ευθύνη για τις εκπομπές αερίων άνθρακα και κατά συνέπεις για την κλιματική αλλαγή», προσθέτει. 

Η Τούνμπεργκ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και πολλές άλλες χώρες, ασχολείται με αυτό που αποκάλεσε «λογιστική δημιουργικού άνθρακα», όπου οι εκπομπές από εξαγόμενα ορυκτά καύσιμα ή τη διεθνή ναυτιλία και αεροπορία δεν υπολογίζονται επί του παρόντος, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί έναν «οδικό χάρτη», στον οποίο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται λόγω της αύξησης των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτό, τα κράτη που το έχουν συνυπογράψει δεσμεύονται να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου την πρώτη περίοδο ανάληψης υποχρεώσεων (2008-2012) κατά ένα συγκεκριμένο στόχο σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 (ή του 1995 για ορισμένα αέρια).

Από την άλλη, η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσσα Νακάτε, ανέφερε το αμφιλεγόμενο πετρελαϊκό πεδίο Cambo στα ανοικτά των ακτών του Shetland, το οποίο πρόκειται να λάβει την τελική έγκριση για γεώτρηση. «Πραγματική ηγεσία για το κλίμα δεν σημαίνει άνοιγμα νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ή χρηματοδότηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου», δείχνονται επικριτικά την Βρετανία. 

Η Τούνμμπεργκ συνέχισε: «Πρόσφατα, μια έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% έως το 2030. Νομίζουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι εκπομπές είναι στην πραγματικότητα συνεχίζει να αυξάνεται».

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Λούστηκε με «πετρέλαιο» για το εξώφυλλο του περιοδικού του Guardian

Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η φωτογράφιση της Γκρέτα Τούνμπεργκ, για το εξώφυλλο του περιοδικού του Guardian. H 18χρονη πλέον, ακτιβίστρια, ταγμένη εδώ και χρόνια σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, φωτογραφήθηκε, από τον Marcus Ohlsson και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον Simon Hattenstone, κάνοντας «την απόλυτη θυσία», όπως αναφέρει ο Guardian:

Την περιέλουσαν με μαύρη μπογιά, η οποία έσταξε στο πρόσωπο, τα μάτια, το λαιμό, τους ώμους της Γκρέτα, παραπέμποντας στις επιπτώσεις του πετρελαίου. Μάλιστα στο λογαριασμό του Guardian στο Instagram, δημοσιεύτηκε σχετικό βίντεο, με τη λεζάντα: «Για όσους αμφέβαλαν για την αυθεντικότητα της φωτογράφισης».

https://www.instagram.com/p/CUMycfPqNzn/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loadinghttps://www.instagram.com/p/CURxqhRIGuV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA