Μενού
  • Α-
  • Α+

Το συνολικό διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο από περιττά αποθηκευμένα δεδομένα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, ισοδυναμεί με 112.500 πτήσεις με επιστροφή από το Λονδίνο στην Αυστραλία. Η περιττή αποθήκευση φωτογραφιών, βίντεο και e-mails, δημιουργούν ένα αποτύπωμα άνθρακα που οι ερευνητές το συγκρίνουν με αυτό που αφήνει πίσω της η αεροπορική βιομηχανία, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, Sky News. 

Το Ίδρυμα Μηχανικής και Τεχνολογίας (IET), που ανέλαβε την έρευνα, εκτιμά ότι ο μέσος ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο τραβάει σχεδόν 900 φωτογραφίες το χρόνο. Κατά μέσο όρο, τραβάει πέντε φωτογραφίες για να αναρτήσει τη μία. Οι διπλές και ανεπιθύμητες εικόνες που μένουν ξεχασμένες και αποθηκευμένες, συσσωρεύουν 10,6 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο ετησίως. Η έρευνα εξηγεί ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα αποθηκευμένα e-mails και τα μηνύματα. 

Ο Chris Cartwright, Πρόεδρος της Ψηφιακής Επιτροπής στο IET, δήλωσε: «Μέχρι τώρα, μεγάλο μέρος της συζήτησης για τις εκπομπές άνθρακα είχε επικεντρωθεί στους μεγάλους συντελεστές - την αεροπορία, τις μεταφορές και τις βιομηχανίες τροφίμων - ή τις δαπανηρές και ενοχλητικές λύσεις όπως τα πάνελ ηλιακής ενέργειας, τη μικροπαραγωγή, την αποθήκευση ενέργειας με χρήση ηλεκτρικών τοίχων (προϊόν της Tesla του Έλον Μασκ) και αντλιών θερμότητας κλπ. Αλλά η ιστορία δεν σταματά εκεί». 

Και συνεχίζει: «Στις ολοένα και περισσότερο συνδεδεμένες με το ίντερνετ ζωές μας, τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έχουν κόστος για τον πλανήτη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι η χρήση της αποθήκευσης στο cloud σημαίνει ότι χρειάζονται τεράστια κέντρα δεδομένων που απαιτούν ενέργεια».Το IET λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεδομένων που υπάρχουν έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, μια τάση που δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Για έναν πιο «βιώσιμο τρόπο ζωής στο διαδίκτυο» συνιστά: διαγραφή ανεπιθύμητων e-mail και φωτογραφιών, περιορισμός της χρήσης της λειτουργίας «απάντηση σε όλα» στα e-mail, απενεργοποίηση της αυτόματης αναπαραγωγής σε podcast και γενικά προσοχή στη διαχείριση των εφαρμογών. 

Η 1η Νοεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει καθοριστική ημερομηνία για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι προγραμματισμένη η σύνοδος COP26 ή αλλιώς Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 2021. Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στη Γλασκόβη και να καταλήξουν στη λήψη μέτρων και σχεδιασμού στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη σταδιακή μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA