Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται στη Σκύρο για να διασωθεί το σπάνιο σκυριανό αλογάκι. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα μικρόσωμη φυλή που διεθνώς κατατάσσεται στα πόνι αν και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά πλην του ύψους είναι κοινά με τον αλόγων. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ανάδειξη και διάσωση του είδους, με σκοπό να γίνεται η αναπαραγωγή των ζώων μόνο από τέτοιο είδος και να μην εξαφανιστεί.

Διαβάστε ακόμη: Ερευνα απέδειξε ότι οι γάτες καταλαβαίνουν πότε τους μιλά ο ιδιοκτήτης τους

Ο ιπποτρόφος Μανώλης Τραχανάς, μίλησε για το σπάνιο είδος και για την εκστρατεία που πρέπει να στηθεί, προκειμένου να μην εξαφανιστούν τα σκυριανά αλογάκια. «Στη Σκύρο υπάρχουν 180 σκυριανά αλογάκια, είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές στον κόσμο. Δυστυχώς, στη δεκαετία του ’80, που έχασε τη χρησιμότητά του, το αλογάκι μπήκε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι, να μην ασχολούνται τόσο πολύ με το άλογο, και να μην υπάρχει και οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά καιρούς, υπάρχει βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ένα πρόγραμμα που τρέχει ακόμα και σήμερα, και το οποίο σταματάει φέτος. Δεν ξέρουμε εάν θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα», είπε ο κ. Τραχανάς.

Το πρόγραμμα προβλέπει τα σκυριανά αλογάκια να ζευγαρώνουν μεταξύ τους, προκειμένου να μην χαθεί το είδος. «Το πρόγραμμα βοηθάει με ένα ποσό, ένα συγκεκριμένο αριθμό αλόγων, και εμείς που πρέπει να αναπαράγουμε τα άλογα. Δεν είναι εύκολο γιατί ούτε τα χρήματα που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αρκετά, και έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ελεγχόμενη αναπαραγωγή που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να σταματάει η αναπαραγωγή. Με το άλογο αυτό, αλώνιζαν τη φάβα, το σιτάρι, το κριθάρι, έκανε δηλαδή δουλειές στο αλώνισμα. Είναι άλογο εργασίας και υπήρχαν χιλιάδες πριν από 50 χρόνια. Είναι ελληνική αυτόχθονη φυλή, μία από τις 7 αυτόχθονες φυλές της Ελλάδος», πρόσθεσε.

«Το κτήμα είναι επισκέψιμο, ο χώρος δημιουργήθηκε για να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται και να γνωρίζει  το άλογο από κοντά, και να μπορούν οι μικροί μας φίλοι, μέχρι 40 κιλά, γιατί τα αλογάκια μας είναι μέχρι 1,15 στο ύψος. Δεν είναι πόνι, είναι ένα μικρό άλογο, είναι σαν να βλέπεις ένα αραβικό άλογο σε μικρογραφία. Όλες η αναλογίες που έχει είναι σαν ενός μεγάλου αλόγου. Αυστηρά κάποιος πρέπει να είναι μέχρι 40 κιλά», συνέχισε ο κ. Τραχανάς, έχοντας δίπλα του ένα από αυτά τα σπάνιας ομορφιάς αλογάκια.

Το αλογάκι της Σκύρου που θεωρείται απόγονος του αλόγου του Αχιλλέα 

Το αλογάκι της Σκύρου ή σκυριανό αλογάκι (Equus Cabalus Skyriano) είναι μία ελληνική φυλή αλόγων. Σύμφωνα με το στάνταρ το ύψος στο ακρώμιο κυμαίνεται στους επιβήτορες από 102 εκατοστά μέχρι 122 εκατοστά με μέσο ύψος των υπάρχοντων καθαρόαιμων 109 εκατοστά, ενώ στις φοράδες από 100 εκατοστά μέχρι 119 εκ., με μέσο ύψος 108 εκατοστά. 

Το αλογάκι της Σκύρου έχει μυώδες και συμπαγές σώμα, το κεφάλι είναι λεπτοκαμωμένο και καταλήγει σε λεπτά χείλη και ρουθούνια ενώ τα μάτια είναι προεξέχοντα. Τα άκρα είναι ισχυρά με δυνατές και σχετικά ογκώδεις αρθρώσεις και καταλήγουν σε σκληρές και σκουρόχρωμες οπλές. Έχει μυώδη, ευρύ και συμπαγή τράχηλο στον οποίο αναπτύσσεται μεγάλη σε έκταση χαίτη που καλύπτει όλη τη μία πλευρά του, στα υπερήλικα αρσενικά μπορεί να φτάσει σχεδόν μέχρι το έδαφος. Η χαίτη επεκτείνεται στο μέτωπο και μπορεί να φτάσει μέχρι τα μάτια. Τα αυτιά προεξέχουν και από τις δύο πλευρές της χαίτης και είναι έντονα όρθια. Η ουρά είναι πολύ φουντωτή και μακριά, φτάνοντας μέχρι τη μέση των μεταταρσίων, αλλά μπορεί να φτάσει σχεδόν μέχρι τις οπλές.

Ο χαρακτήρας του ζώου είναι ιδιαίτερα νευρικός, αλλά με τα άτομα που γνωρίζει και με τα παιδιά αναπτύσσει ιδιαίτερη σχέση και γίνεται ήρεμο. Η αναπαραγωγική περίοδος πηγαίνει από την αρχή της άνοιξης μέχρι την αρχή του καλοκαιριού. Τα αρσενικά δημιουργούν χαρέμια με διάφορα θηλυκά με τα οποία έχουν την αναπαραγωγική αποκλειστικότητα.

Το αλογάκι της Σκύρου είναι μία αρχαία φυλή αλόγων που στην αρχαιότητα ήταν διαδεδομένη σε όλο τον ελληνικό χώρο. Έχει κοινές ρίζες με το Άλογο της Πίνδου. Θεωρείται ότι είναι απόγονος των αλόγων που ο Αχιλλέας είχε μαζί του όταν πήγε στην Τροία. Είναι συνδεδεμένο με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτής της φυλής τα άλογα που απεικονίζονται στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Υποθέτεται ότι αυτά τα αλογάκια τα φέρανε στο νησί οι Αθηναίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Στα νεότερα χρόνια τα αλογάκια χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες και αθλητικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο αφήνονται ελεύθερα στο βουνό Κόχυλα, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το καλοκαίρι επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους λόγω έλλειψης τροφής και νερού, μέχρι τη δεκαετία του 70 και για να χρησιμοποιηθούν στις αγροτικές εργασίες. Αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής πολιτιστικής ζωής της Σκύρου ήταν οι ιπποδρομίες που γίνονταν λίγο πριν επιστρέψουν τα αλογάκια ελεύθερα στο βουνό. Σε αυτές τις ιπποδρομίες γίνονταν αγώνες με 6 άλογα ο καθένας και οι αναβάτες τα κάθονταν πάνω τους χωρίς σέλα. Πρόκειται για μια παράδοση που δεν είναι γνωστό πότε ξεκίνησε αλλά σταμάτησε την δεκαετία του ‘60 μαζί με την ιππική έκθεση που γινόταν μετά από τους αγώνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA