Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στα τελευταία 12 χρόνια είδαμε την είσοδο στο χώρο του ποδοσφαίρου από εθνικότητες επιχειρηματιών στις χώρες των οποίων δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλές ως άθλημα ή έχει άλλη εντελώς μορφή. Ειδικά στην πρωτεύουσα του ποδοσφαίρου, την Αγγλία, έγινε απόβαση Αμερικάνων.

Είναι μια πραγματικότητα πως τα τελευταία 15 χρόνια το Λονδίνο αποφάσισε να γίνει μια μητρόπολη του κόσμου σαν τη Νέα Υόρκη και να στηθεί με βάση το χρήμα. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε γιατί η γέφυρα με τις ΗΠΑ έφερε στην πρωτεύουσα της Αγγλίας μεγιστάνες από την Αμερική που είδαν στο ποδόσφαιρο μια επιχείρηση που θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο. Από κοντά και οι Άραβες που ενεπλάκησαν σε αγορές και πωλήσεις αρκετών ομάδων, αλλά και επιχειρηματίες από την Άπω Ανατολή.

Ας μείνουμε όμως στους Αμερικάνους, γιατί αυτοί είναι που φαίνεται να ενορχήστρωσαν όλη την πορεία προς τη European Super League και τη μετατροπή του ποδοσφαίρου της Ευρώπης σε ένα ποδοσφαιρικό NBA όπου κανείς δε χάνει τη θέση του και κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα στο όνειρο. Τα βουβάλια δε θέλουν παρέα τα βατράχια στους νερόλακκους που παλεύουν!

Μια πλεκτάνη που ξεκίνησε το 2017;

Σε ένα θέμα που δημοσιεύει η DailyMail, βλέπουμε μια φωτογραφία με τους ιδιοκτήτες των Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην Τριμπέκα της Νέας Υόρκης πίσω στο 2017. Πριν υπεισέλθουμε σε αυτό, ένα μικρό flashback. Μήπως θυμάστε πότε ξεκίνησαν οι περιοδείες των ευρωπαϊκών ομάδων σε ΗΠΑ και Ασία τα καλοκαίρια; Μήπως θυμάστε πότε ξεκίνησε το καλοκαιρινό τουρνουά 8 δυνατών ευρωπαϊκών brands; Όλα συνέβησαν από την εμφάνιση των Αμερικάνων επενδυτών και μετά.

Ίσως λοιπόν αυτή η φωτογραφία από το 2017 να είναι το πρελούδιο όλων όσων συμβαίνουν το τελευταίο 24ωρο. Άλλωστε, εκτός των ιδιοκτητών Χένρι (Λίβερπουλ), αφών Γκλέιζερ (Γιουνάιτεντ), Ιβάν Γκαζίδης (τότε ceo της Άρσεναλ του Σταν Κρέπκε και σήμερα με μετοχές στη Μίλαν που επίσης συμμετέχει στην ESL), βλέπουμε τον Εντ Γούντγουορντ, διευθυντή της Γιουνάιτεντ, ο οποίος ήρθε στην ομάδα με παρελθόν στη JP Morgan, χρηματοδότη της European Super League και αποτελεί κόκκινο πανί για τους φιλάθλους των Κόκκινων Διαβόλων εδώ και πολλά χρόνια για το ότι έχει οδηγήσει την ομάδα σε δουλοπρέπεια προς το χρήμα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα τελευταία χρόνια είναι οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ μαζί με Λίβερπουλ και Άρσεναλ που ζητούν επιτακτικά να αλλάξει το μοντέλο χρηματοδότησης της Premier League και να μην παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα τηλεοπτικά οι ομάδες που τερματίζουν στις τελευταίες θέσεις, όπως γίνεται παραδοσιακά για να αυξάνεται ο ανταγωνισμός.

Υπό το φως όλων όσων γίνονται γνωστά από το βράδυ της Κυριακής, όλα πια μπορούν να θυμίσουν μια καλά οργανωμένη πλεκτάνη, τα πρώτα δίχτυα της οποίας ξεκίνησαν πολύ πριν τα καταλάβουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA