Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποτελεί μέχρι και σήμερα, κι ας έχουν περάσει 50 χρόνια, η μεγαλύτερη επιτυχία ομάδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το «έπος του Γουέμπλεϊ». Μπορεί να μην συνοδεύτηκε από έναν ευρωπαϊκό τίτλο, όμως και μόνο η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αποτελεί σημείο αναφοράς μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Τραγωδία στο Χέιζελ: Η μαύρη επέτειος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (εικόνες)

Πριν από 50 χρόνια, στις 2 Ιουνίου 1971 ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωνε μια ονειρική ευρωπαϊκή σεζόν με τη συμμετοχή του στον μεγάλο τελικό, τον μοναδικό που έχει συμμετάσχει ελληνική ομάδα καθώς από τότε άλλες τρεις φορές ομάδες μας έφτασαν ως τα ημιτελικά διοργάνωσης - ο Παναθηναϊκός το 1985 και το 1996 στο πρωταθλητριών και η ΑΕΚ το 1977 στο UEFA- όμως η μοναδική παρουσία στον τελικό «χάνεται» στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971.

Ο Παναθηναϊκός με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο του και αστέρια τον Μίμη Δομάζο, τον Αντώνη Αντωνιάδη (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ) και τον τερματοφύλακα Τάκη Οικονομόπουλο, άρχισε την πορεία του αποκλείοντας με δύο νίκες τη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο και στη συνέχεια απέκλεισε τη Σλόβαν από την Τσεχοσλοβακία για να προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Εκεί αντίπαλός του βρέθηκε η αγγλική Έβερτον την οποία απέκλεισε χάρη στην ισοπαλία με 1-1 στην Αγγλία και σε συνδυασμό με το 0-0 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός βρήκε στον δρόμο του τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας, Ερυθρό Αστέρα. Στο πρώτο παιχνίδι στο Βελιγράδι οι οι Γιουγκοσλάβοι θα επικρατήσουν με 4-1, όμως ο διαφαινόμενος θρίαμβος του θα καταρρεύσει στον επαναληπτικό της Αθήνας. Στις 28 Απριλίου του '71 ο Παναθηναϊκός θα κάνει την ανατροπή, θα νικήσει με 3-0 με τα γκολ των Αντωνιάδη και Αρ. Καμάρα και θα πάρει τη μεγαλειώδη πρόκριση για τον τελικό.

https://www.youtube.com/watch?v=GGg1G-ELmHM

Παναθηναϊκός εναντίον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ 

Στο Γουέμπλεϊ, στον «Ναό του ποδοσφαίρου» θα βρει απέναντί του μία από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του θεσμού. Ο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ ήταν η ομάδα που θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια καθώς για μία τριετία θα ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης.

Στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός πάτησε στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ με στόχο να καταφέρει ό,τι μια άλλη ελληνική ομάδα λίγα χρόνια νωρίτερα. Ήταν άλλωστε νωπές ακόμα οι δάφνες της μπασκετικής ΑΕΚ από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968.

Η διαφορά δυναμικότητας όμως είναι τεράστια, με τον Άγιαξ να νικά με 2-0 και να κατακτά το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα τρόπαιά του στον θεσμό.

Η επιτυχία του Παναθηναϊκού, όπως αναφέραμε, αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς καθώς δεν έχει ξεπεραστεί. Ακόμα και οι όποιες σκιές έχουν επιχειρήσει να την καλύψουν όλα αυτά τα χρόνια -μιλάμε άλλωστε για μια επιτυχία στα χρόνια της Χούντας- δεν κατάφεραν να την  ξεθωριάσουν.

Για τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Γουέμπλεϊ είχαν παίξει: Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Άνθιμος Καψής, Φραγκίσκος Σούρπης, Γιώργος Βλάχος, Αριστείδης Καμάρας, Κώστας Ελευθεράκης, Χάρης Γραμμός, Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος, Τότης Φυλακούρης.

https://www.youtube.com/watch?v=nziQ8YxlwLA
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA