Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε δύο αμφίρροπες αναμετρήσεις στο πλαίσιο του Εuro 2020, η Ισπανία κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ελβετίας, επικρατώντας στα πέναλτι 3-1 (1-1 κανονικός αγώνας) με ήρωα τον τερματοφύλακα Ουνάι Σιμόν, ενώ η Ιταλία από την πλευρά της απέκλεισε το Βέλγιο με 2-1 μετά από ένα ματς με δυνατές συγκινήσεις.

Βέλγιο - Ιταλία 1-2

Εκανε την καλύτερη φάση ομίλων της ever σε μεγάλη διοργάνωση. Εγινε η viral ομάδα στο ξεκίνημα του Euro 2020 και από εκεί που δεν την περίμενε κανείς, η Ιταλία θα παίξει στα ημιτελικά. Εκεί θα βρεθεί για έκτη φορά στην ιστορία της και το κατάφερε χάρη στο 2-1 επί του Βελγίου, το οποίο από τη Νο1 θέση του παγκόσμιου ranking, ήταν από τα σημαντικά φαβορί του τουρνουά. Η Σκουάντρα Ατζούρα πήρε μία πανάξια πρόκριση και πάει την ερχόμενη Τρίτη στο “Γουέμπλεϊ για να διεκδικήσει μία θέση στον τελικό.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι μπήκε με διάθεση να παίξει εκείνη, ενώ οι Βέλγοι αποφασισμένοι να μαζευτούν πίσω και να δουν πώς θα τους πάει το παιχνίδι. Μάλιστα, κόντρα στη ροή του ματς, ήταν δική τους η πρώτη καλή στιγμή, με τον Ντοναρούμα να νικάει εντυπωσιακά (22') τον Ντε Μπρόινε. Ο ηγέτης των Κόκκινων Διαβόλων δεν είχε ξεκινήσει καλά, ίσως επηρεασμένος από τον πρόσφατο τραυματισμό του. Οπότε, δεν έτρεχε γρήγορα τις αντεπιθέσεις της ομάδας του. Και λίγα λεπτά αργότερα (31') ήρθε το γκολ από την άλλη πλευρά. Ο Βεράτι έκλεψε και ξεκίνησε τη φάση, την οποία ολοκλήρωσε με υπέροχο τρόπο ο Μπαρέλα για το 1-0.

Το καλύτερο του αγώνα όμως το σέρβιρε ο Ινσίνιε. Στο 44' αφού άδειασε έναν αντίπαλο, έστειλε στην απέναντι γωνία ένα συστημένο τρελό curler. Ολα πλέον έδειχναν ξεκάθαρα Ιταλία.

Ωστόσο, η λάθος εκτίμηση του Ντι Λορέντσο (45'+2') έφερε ένα αχρείαστο πέναλτι στον Ντοκού. Ο Λουκάκου ευστόχησε και οι Βέλγοι ξαναμπήκαν στο κόλπο της πρόκρισης.

Στην καλύτερή τους στιγμή άγγιξαν την ισοφάριση και δεν έφτασαν εκεί για λίγα εκατοστά, καθώς ο Σπινατσόλα έσωσε πριν τη γραμμή το πλασέ του Λουκάκου.

Οσο και να το πάλεψαν στη συνέχεια οι Βέλγοι, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν απειλητική κατάσταση. Οι Ιταλοί κλείστηκαν ολοκληρωτικά πίσω, δεν έφαγαν καν φάση και τώρα μπορούν βάσιμα να ονειρεύονται ακόμα και την μεγάλη κούπα. Αυτή που δεν έχουν πάρει από το μακρινό 1968. Στον τελικό έχουν πάει εκτός από τότε, ακόμα δύο χαμένες φορές. Για να φτάσουν όμως εκεί, πρέπει να περάσουν από την Ισπανία. Εκείνη δηλαδή που τους νίκησε 4-0 στον τελικό του 2012 και τους απέκλεισε στα πέναλτι στα προημιτελικά του 2008. Ισως ήρθε η ώρα της “εκδίκησης”...

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)

Κίτρινες: Τίλεμανς - Βεράτι, Μπεράρντι

Οι συνθέσεις:

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντεβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνγκεν, Μενιέ (69΄ Τσαντλί - 74΄ Πρατ), Τίλεμανς (69΄ Μέρτενς), Βίτσελ, Τ. Αζάρ, Ντοκού, Λουκάκου, Ντε Μπρόινε

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα (79΄ Έμερσον), Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι (74΄ Κριστάντε), Κιέζα (90΄ Τόλοι), Ιμόμπιλε (74΄ Μπελότι), Ινσίνιε (79΄ Μπεράρντι)

Ελβετία - Ισπανία 1-1 (1-3 πεν)

Με «ήρωα» τον Ουνάι Σιμόν, ο οποίος απέκρουσε τις εκτελέσεις των Σαρ και Ακάνζι από τα έντεκα μέτρα, η Ισπανία επικράτησε της Ελβετίας στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2020 με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονικός αγώνας και παράταση) και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση, όπου θα αντιμετωπίσει στις 6 Ιουλίου τον νικητή του ζευγαριού Ουκρανία-Αγγλία στο Wembley του Λονδίνου. Άντεξαν οι Ελβετοί παίζοντας με δέκα παίκτες από το 81’ και με τις καταπληκτικές επεμβάσεις του Γιάν Ζόμερ έφτασαν ως τα πέναλτι, όμως οι Ισπανοί (που έχασαν τα... άχαστα στην παράταση) ήταν πιο ψύχραιμοι απ’ την άσπρη βούλα και πήραν τη μεγάλη πρόκριση.

Η Ισπανία ξεκίνησε πολύ πιο δυνατά τον αγώνα με στόχο να πιέσει ψηλά την Ελβετία και να μεταφέρει το παιχνίδι στο δικό της «μισό». Και η πίεσή της καρποφόρησε πολύ νωρίς, καθώς στο 8’ έπειτα από κόρνερ του Πέδρι, η μπάλα κατέληξε στον Άλμπα εκτός περιοχής, που σούταρε με τη μία, με την προσπάθειά του να κοντράρει πάνω στον Ζακάρια και να καταλήγει στο βάθος της εστίας του Ζόμερ για το 1-0 των «ρόχας».

Στο 25’ ο Αθπιλικουέτα είχε μία πολύ καλή προσπάθεια που «ανάγκασε» τον Ζόμερ σε εντυπωσιακή επέμβαση, ενώ στο 34’ καταγράφηκε η πρώτη καλή στιγμή της Ελβετίας με το σουτ του Ακάνζι, που πέρασε εκτός εστίας. Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε με ένα καλό σουτ του Κόκε στο 50’ που έφυγε λίγο άουτ, όμως η εικόνα άλλαξε άρδην μετά το 55’. Η Ελβετία «προειδοποίησε» στο 56’ με την κεφαλιά του Ζακάρια που πέρασε ελάχιστα άουτ απ’ το δεξί δοκάρι του Ουνάι Σιμόν, είχε δεύτερη μεγάλη φάση με τον Ζούμπερ στο 64’ (απέκρουσε ο Ισπανός γκολκίπερ) και στο 68’ έφερε το ματς στα ίσα. Οι Λαπόρτ και Πάου Τόρες «τράκαραν» σε μία φαινομενικά εύκολη φάση, η μπάλα «στρώθηκε» στον Φρόιλερ, ο οποίος έδωσε αριστερά στον Σακίρι που δεν αρνήθηκε το «δώρο» της ισπανικής άμυνας, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Το γκολ του Σακίρι έβαλε... φτερά στα πόδια των Ελβετών και δημιούργησε για 5-6 λεπτά αναστάτωση στους Ισπανούς, που αδυνατούσαν να κρατήσουν την μπάλα. Και πάλι όμως τα δεδομένα άλλαξαν στο 81’ μετά το πολύ σκληρό μαρκάρισμα του Φρόιλερ στον Μορένο, που οδήγησε στην απευθείας αποβολή του απ’ τον Όλιβερ, τροποποιώντας τις αριθμητικές ισορροπίες στο γήπεδο και μειώνοντας την επιθετικότητα των Ελβετών. Ο Πέτκοβιτς απέσυρε τον Σακίρι στον πάγκο για να βάλει στο γήπεδο έναν κεντρικό χαφ -τον Τζιμπρίλ Σο- καθότι απουσίαζε κι ο Τσάκα λόγω καρτών και η Ελβετία άρχισε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στα μετόπισθεν, οδηγώντας το παιχνίδι στην παράταση, καθώς στη μοναδική καλή στιγμή των Ισπανών (84’), ο Ζεράρ Μορένο πλάσαρε πάνω στον Ζόμερ.

Το έξτρα 30λεπτο ξεκίνησε με μία απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Μορένο στο 93’, ο οποίος πλάσαρε ελάχιστα άουτ από τα τέσσερα μέτρα μετά από γύρισμα του Ζόρντι Άλμπα, ενώ στο 96’ ο αριστερός φουλ-μπακ της Μπαρτσελόνα έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ που έβγαλε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Γιάν Ζόμερ. Στο 100’ ο Ζεράρ Μορένο έχασε ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία, μετά από κόρνερ του Πέδρι, στέλνοντας τη μπάλα άουτ με κεφαλιά, αν και σηκώθηκε ανενόχλητος στο κέντρο της ελβετικής άμυνας, ενώ στο 102’ δεν μπόρεσε ξανά να νικήσει από κοντά τον Ζόμερ, που κατέγραψε ακόμη μία φανταστική απόκρουση. Η «πολιορκία» των Ισπανών συνεχίστηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς, όμως ο γκολκίπερ των Ελβετών ήταν ανίκητος, σταματώντας και τον Ογιαρθάμπαλ στο 103’ και την κεφαλιά του Μπουσκέτς στο 116’, με τον αγώνα να οδηγείται εντέλει στα πέναλτι. Εκεί «μίλησε» η ψυχραιμία των Ισπανών και οι αποκρούσεις του τερματοφύλακα της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Μπουσκέτς, δοκάρι

1-0 Γκαβράνοβιτς

1-1 Όλμο

Σαρ, απέκρουσε ο Ουνάι Σιμόν

Ρόντρι, απέκρουσε ο Ζόμερ

Ακάνζι, απέκρουσε ο Ουνάι Σιμόν

1-2 Μορένο

Βάργκας, άουτ

1-3 Ογιαρθάμπαλ

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)

Κίτρινες: Βίντμερ, Γκαβράνοβιτς - Λαπόρτ

Κόκκινες: Φρόιλερ

Οι συνθέσεις:

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ, Βιντμέρ (100’ Εμπαμπού), Ζακάρια (101’ Σαρ), Φρόιλερ, Ζουμπέρ (90’+2’ Φάσναχτ), Σακίρι (81’ Σο), Σεφέροβιτς (82’ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (23’ λ.τρ. Βάργκας).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Ουνάι Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Πάου Τόρες (113’ Τιάγκο Αλκάνταρα), Άλμπα, Κόκε (90’+1’ Γιορέντε), Μπουσκέτς, Πέδρι (119’ Ρόντρι), Σαράμπια (46’ Όλμο), Μοράτα (54’ Μορένο), Φεράν Τόρες (91’ Ογιαρθάμπαλ).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA