Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές. Ο διάδρομος απογείωσης είχε πιάσει τόσο πολύ πάγο που το αεροπλάνο δεν μπορούσε να αναπτύξει την ταχύτητα που έπρεπε ώστε να σηκωθεί στον αέρα. Ο πιλότος έκανε δυο αποτυχημένες προσπάθειες. Η τρίτη φορά που το επιχείρησε ήταν και η μοιραία.

Μια ημέρα σαν σήμερα, ο θάνατος παραμόνευε στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, έπαψε να υπάρχει μέσα σε μερικά δραματικά δευτερόλεπτα. Είναι η ημέρα που οι «Μπέμπηδες» του θρυλικού Ματ Μπάσμπι πέρασαν στην αιωνιότητα.

Από την αποθέωση στον θρήνο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της αγωνιστικής περιόδου 1957 -1958 ήταν μια ομάδα εντυπωσιακή. Ο θρυλικός Ματ Μπάσμπι είχε φτιάξει ένα σύνολο που δύσκολα μπορούσε να χάσει. Οι «Μπέμπηδες», όπως ήταν το χαϊδευτικό εκείνης της ομάδας, θεωρούνταν ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Τον τίτλο αυτό είχε φροντίσει να τον τιμήσει στη διπλή αναμέτρηση με τον σκληροτράχηλο Ερυθρό Αστέρα για τα προημιτελικά του θεσμού. Η Γιουνάιτεντ είχε επικρατήσει με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι που είχε γίνει στο Μάντσεστερ και στον επαναληπτικό στο Βελιγράδι το 3-3 της έδωσε την πρόκριση για τους «4».

Το μας αυτό είχε γίνει μεσοβδόμαδα και το Σάββατο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε την Γουλβς σε ένα ντέρμπι που σε μεγάλο βαθμό θα έκρινε την έκβαση του πρωταθλήματος. Όλοι ήθελαν να βρίσκονται πίσω στην πατρίδα το συντομότερο και έτσι ο άσχημος καιρός αγνοήθηκε.

Από το Βελιγράδι η πτήση τσάρτερ της British Airways με το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου για ανεφοδιασμό.

«Μόλις άνοιξε η πόρτα του αεροπλάνου για να κατέβουμε, μέσα στην καμπίνα όρμησε ένας αέρας, τόσο παγωμένος, λες και προερχόταν από τις στέπες της Σιβηρίας», έχει πει ο δημοσιογράφος Φρανκ Τέιλορ, της εφημερίδας του Μάντσεστερ Chronicle. Ο ανεφοδιασμός κράτησε 40 λεπτά και όταν η αποστολή επέστρεψε στο αεροπλάνο, οι τροχοί και τα φτερά του είχαν ήδη καλυφθεί από το χιόνι.

Η προσπάθεια απογείωσης του αεροπλάνου ξεκινάει στις 2:19 το μεσημέρι. Σταμάτησε γρήγορα επειδή οι πιλότοι διαπίστωσαν υπερτροφοδοσία καυσίμων. Στις 2:34 γίνεται η δεύτερη προσπάθεια,όμως, και πάλι το αεροπλάνο σταματάει. Στην τρίτη προσπάθεια ο πάγος, η χιονοθύελλα και το πρόβλημα στο αεροσκάφος δημιουργούν ένα φονικό κοκτέιλ. Το Airspeed Ambassador δεν καταφέρνει να πάρει το απαιτούμενο ύψος. Το ένα του φτερό βρίσκει έναν φράχτη και διαλύεται, το αεροπλάνο πέφτει σε ένα σπίτι έξω από το αεροδρόμιο. Η γυναίκα και τα δυο της παιδιά που βρίσκονται στο εσωτερικό του σώζονται σαν από θαύμα. Μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα ακολουθεί μια τεράστια έκρηξη και το Ambassador τυλίγεται στις φλόγες.

Επτά παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Οι Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λάιαμ Γουίλαν άφησαν την τελευταία τους πνοή στο παγωμένο Μόναχο. Το μεγαλύτερο αστέρι εκείνης της εποχής ο Ντάνκαν Έντουαρντς ξεψύχησε 15 μέρες αργότερο στο νοσοκομείο «Ρεχτς Ντερ Ιζάρ» σε ηλικία 22 ετών. Πέθαναν επίσης επτά δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλοι, αλλά και ο ένας πιλότος του αεροπλάνου.

Η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες

Οι Γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον πιλότο για το δυστύχημα. Είπαν πως δεν έκανε όπως θα έπρεπε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών. Η British Airways τον απέλυσε αμέσως και χρειάστηκαν 10 χρόνια δικαστικών αγώνων για να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.

Η Γιουνάιτεντ μετά το δυστύχημα είχε να ανέβει τον δικό της Γολγοθά. Χωρίς 10 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της (εκτός από τους 8 νεκρούς, 2 ακόμη αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση λόγω των σοβαρών τραυμάτων τους) και με τον Ματ Μπάσμπι στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένο, θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Και αυτό έκανε.

Οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα από τα εφηβικά τμήματα, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν έως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

Ο προπονητής της ομάδας, Ματ Μπάσμπι, που εν τω μεταξύ είχε αναρρώσει από τα σοβαρά τραύματά του, ξεκίνησε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1958-1959) τη δημιουργία μιας νέας γενιάς Μπέμπηδων. Το 1967 η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τους διασωθέντες από το δυστύχημα Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας την Μπενφίκα με 4-1.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA