Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανεξάρτητη έρευνα για την κακοποίηση παικτών στο γυναικείο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ προκαλεί σοκ καθώς αποκαλύφθηκε πως μια «συστημική» πρακτική σεξουαλικής κακοποίησης και επίθεσης, θύματα της οποίας υπήρξαν κυρίως οι παίκτριες που απαρτίζουν την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος NWSL. Έρευνα από την πρώην γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ Σάλι Γέιτς και τη δικηγορική εταιρεία King και Spalding αποκάλυψε «σεξουαλικά φορτισμένα σχόλια, ανεπιθύμητες σεξουαλικές προθέσεις και αναγκαστικό σεξ» στο γυναικείο ποδόσφαιρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Η έρευνά μας αποκάλυψε ένα πρωτάθλημα στο οποίο η κακοποίηση και η κακή συμπεριφορά - λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση - είχαν γίνει συστημικές, καλύπτοντας πολλές ομάδες, προπονητές και θύματα» αναφέρει η έκθεση. «Η κακοποίηση στο NWSL έχει τις ρίζες της σε μια βαθύτερη κουλτούρα στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από τα πρωταθλήματα νέων, που κανονικοποιεί τη λεκτική προσβλητική προπόνηση και θολώνει τα όρια μεταξύ προπονητών και παικτών». Η συνοπτική έκθεση, αντίγραφο της οποίας αποκάλυψε το δίκτυο ESPN, περιγράφει επίσης τις συστάσεις που πρέπει να εφαρμόσει το USSF στο μέλλον. Η έρευνα διεξήχθη από την πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ, Σάλι Γέιτς, για λογαριασμό της USSF.

Η αναφορά περιλαμβάνει μια προηγουμένως άγνωστη αποκάλυψη για το πως η ομάδα Racing Louisville τον Αύγουστο το 2021 απέλυσε τον προπονητή Christy Holly επειδή όπως αποκαλύφθηκε αυτός είχε φωνάξει την παίκτρια της ομάδας Erin σε μια... ειδική προπόνηση τονίζοντας της πως θα την «αγγίζει» για κάθε λάθος πάσα που θα έκανε! Στη συνέχεια, ο Christy Holly έβαλε το χέρι του «κάτω από το παντελόνι της και σήκωσε το πουκάμισό της». Η Simon προσπαθούσε να «κρατά σφιχτά τα πόδια της και να τον σπρώξει μακριά, γελώντας για να μην τον θυμώσει», προσθέτει η έκθεση, δηλώνοντας ότι όταν μια συμπαίκτρια της την πήρε για να την οδηγήσει στο σπίτι, η Simon ξέσπασε σε κλάματα.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που εξακολουθούν να υποφέρουν σιωπηλά επειδή φοβούνται ότι κανείς δεν θα τους βοηθήσει ή δεν θα τους ακούσει», είπε ο Simon σε δήλωση μέσω του εκπροσώπου της. «Το ξέρω γιατί έτσι ένιωσα. Μέσα από πολλές δύσκολες μέρες, η πίστη μου μόνο με στήριξε και με κράτησε. Θέλω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι καμία άλλη παίκτρια δε θα βιώσει αυτό που βίωσα εγώ. Αυτή η αναφορά επιτρέπει τις φωνές μας να ακουστούν επιτέλους και είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη του σεβασμού στο χώρο εργασίας που αξίζουμε όλοι. Είναι η ειλικρινής μου ελπίδα ότι ο πόνος που βιώσαμε όλοι και η αλλαγή που φέραμε όλοι θα είναι για το καλό του πρωταθλήματος και αυτού του παιχνιδιού».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του USSF, Σίντι Πάρλοου Κόουν είπε: «Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι σπαραχτικά και βαθιά ανησυχητικά. Η κακοποίηση που περιγράφεται είναι ασυγχώρητη και δεν έχει θέση σε κανένα γήπεδο, σε καμία προπονητική εγκατάσταση ή χώρο εργασίας». Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μια αναφορά στο The Athletic το 2021 που περιείχε λεπτομερείς καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και εξαναγκασμό από το 2015 εναντίον του πρώην προπονητή των Portland Thorns, Paul Riley. Οι πρώην παίκτριες των Thorns, Mana Shim και Sinead Farrelly, ισχυρίστηκαν ότι ο Riley κάλεσε και τις δύο στο διαμέρισμά του και τις ζήτησε να φιληθούν μεταξύ τους και να του στέλνουν πρόστυχες φωτογραφίες τους με αντάλλαγμα να μην υποβάλει την ομάδα σε μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση προετοιμασίας την επόμενη μέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA