ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/12/2016 11:58

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για Τσίπρα στην Κούβα: Μας ενέπνευσε η επανάστασή τους και ο Κάστρο

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της παρουσίας, εκεί, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπεία

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για Τσίπρα στην Κούβα: Μας ενέπνευσε η επανάστασή τους και ο Κάστρο
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για Τσίπρα στην Κούβα: Μας ενέπνευσε η επανάστασή τους και ο Κάστρο
Ανάγνωση:

Για τη συγκλονιστική συγκέντρωση, με περισσότερο από 1.000.000 πολιτών, στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, στην Πλατεία της Επανάστασης, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας και Κούβας, Νίκος Συρμαλένιος. Ο κ. Συρμαλένιος ο οποίος μαζί με την επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη του Μαξίμου συνόδευσαν τον κ. Τσίπρα στην Αβάνα υποστήριξε πως η κουβανική επανάσταση αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς που προσδοκούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, μέλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης.

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της παρουσίας, εκεί, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας, ποιο μήνυμα εστάλη μέσα από τον λόγο του Έλληνα πρωθυπουργού σε όλη την ανθρωπότητα. Κάθε αγώνας, προσθέτει ο Ν. Συρμαλένιος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εμπεριέχει δυσκολίες, νίκες και συμβιβασμούς.

Δείτε παρακάτω την πλήρη συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Ερ: Ποιες ήταν οι εικόνες που θα σας μείνουν πάντα χαραγμένες από την Αβάνα λίγα εικοσιτετράωρα μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο;

Απ: Οι εικόνες που μας μένουν από την επίσκεψη αυτή στην Αβάνα είναι η συγκλονιστική συγκέντρωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης, στη μεγάλη πλατεία της Επανάστασης, μια τεράστια πλατεία. Κάτω από το Ηρώο του Χοσέ Μαρτί και με φωτισμένα τα πρόσωπα του Τσε αλλά και του Καμίλο Σιενφουέγος, του τρίτου ηγέτη της επανάστασης. Παρουσία δεκάδων ηγετών από όλες τις χώρες του κόσμου, ένα πολύ μεγάλο πλήθος, που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο κόσμου, με συνεχείς επευφημίες, χειροκροτήματα και συνθήματα υπέρ της επανάστασης και της παντοτινής παρουσίας του Φιντέλ Κάστρο ως ηγέτη της επανάστασης του κουβανικού λαού. Όλα αυτά ήταν για μας ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, ιστορικό γεγονός, όπως φυσικά για όλους τους λαούς που προσδοκούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, μέλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης.

Ερ: Γιατί ήταν σημαντικό να βρεθεί εκεί, στην εκδήλωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο μία αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, μία αντιπροσωπεία από την Ευρώπη;

Απ: Ήταν πάρα πολύ σημαντικό, και μάλιστα η παρουσία του πρωθυπουργού που ήταν ο μόνος πρωθυπουργός από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί πήρε τον λόγο ανάμεσα σε άλλους 15 ηγέτες από όλες τις χώρες του κόσμου. Έφερε τη φωνή της Ελλάδας σε αυτό το επίπεδο. Ουσιαστικά σε όλη την ανθρωπότητα ο πρωθυπουργός πέρασε το μήνυμα -διότι, φαντάζομαι, μεταδόθηκε παντού, δεν υπήρξε γωνιά του κόσμου που να μην είδε αυτή την συγκέντρωση μέσω των τηλεοπτικών καναλιών- και αυτά τα οποία είπε, πραγματικά έδειξαν ότι η Ελλάδα διεκδικεί μία παρουσία στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρουσία αναβαθμισμένη, ότι δίνουμε έναν αγώνα. Επίσης, προσπάθησε να δώσει το μήνυμα ότι μας ενέπνευσαν η κουβανική επανάσταση και ο Φιντέλ Κάστρο. Ταυτόχρονα όμως μίλησε και για τους αγώνες του ελληνικού λαού απέναντι σε πολύ ισχυρότερους εχθρούς για πολλά χρόνια, όλα αυτά τα χρόνια.

Ερ: Τα παλιά χρόνια εννοείτε ή τα σύγχρονα;

Απ: Από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός, ένας μικρός λαός, πραγματικά έδωσε αγώνες απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους: αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Ανέδειξε φυσικά τις δυσκολίες, τις νίκες και τους συμβιβασμούς που κάθε αγώνας μπορεί να έχει στην ιστορική διαδρομή. Πραγματικά η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν καταλυτική γιατί εκπροσώπησε και ολόκληρο τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρχαν και άλλοι εκπρόσωποι από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά όχι σε ανώτατο επίπεδο, αλλά σε υπουργικό επίπεδο, ενώ από τη Γερμανία ήταν ο τέως καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΑΣΤΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ