Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

WSJ: Η Ευρωζώνη απειλείται από την Ελλάδα και όχι από την Ιταλία

Το ελληνικό και όχι το ιταλικό ζήτημα μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις το 2017 όσον αφορά την σταθερότητα της ευρωζώνης, εκτιμά η Wall Street Journal.

Το ελληνικό και όχι το ιταλικό ζήτημα μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις το 2017 όσον αφορά την σταθερότητα της ευρωζώνης, εκτιμά η Wall Street Journal.

Ο Σάιμον Νίξον αναφέρεται με άρθρο του στο δημοψήφισμα της Ιταλίας, την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ήταν προετοιμασμένες για την επικράτηση του «ΟΧΙ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα παραμένει ένας… άλυτος γρίφος, μια μεγάλη δοκιμασία για τη ζώνη του ευρώ, γι’ αυτό και αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, το πρόβλημα μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2017, όπου η χώρα θα βρίσκεται πιθανότητα αντιμέτωπη με σοβαρό ζήτημα ρευστότητας.

«Για μία ακόμη φορά φέτος, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Το ιταλικό δημοψήφισμα κατέληξε σε ηχηρή ήττα του Ματέο Ρέντσι και την παραίτησή του. Αλλά ο ουρανός δεν έπεσε, το ευρώ έπεσε, αλλά μετά ανέκαμψε και τα ιταλικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές μετά βίας ''κουνήθηκαν''... Γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν όπως πολλοί φοβούνταν ή ήλπιζαν εκείνοι που ονειρεύονται την αποτυχία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ; Η μία απάντηση είναι ότι οι αγορές ανέμεναν την ήττα του Ρέντσι. Η άλλη ότι το δημοψήφισμα, όπως η ψήφος υπέρ του Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, από μόνες τους δεν αλλάζουν τίποτα. Θα ακολουθήσουν πολιτικές συνέπειες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος ποιες θα είναι αυτές και οι αγορές θα περιμένουν για να τις αξιολογήσουν» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο Σάιμον Νίξον θεωρεί πως τα προβλήματα της Ιταλίας θα περιοριστούν εντός της χώρας, σε αντίθεση με την Ελλάδα. «Η πιο επείγουσα δοκιμασία για την ικανότητα της Ευρωζώνης να λαμβάνει αποφάσεις δεν είναι η Ιταλία αλλά η Ελλάδα. Η Ιταλία θα γίνει πρόβλημα της Ευρωζώνης μόνο αν αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τη νομισματική ένωση. Κάτι που φαίνεται απίθανο όσο η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει τα ομόλογά της» γράφει χαρακτηριστικά.

«Όμως, ο κίνδυνος για μία νέα ελληνική κρίση είναι ρεαλιστικός, εκτός και αν η Ευρωζώνη μπορέσει να βρει έναν τρόπο να βγει από το μακροχρόνιο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το ΔΝΤ για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος. Η Γερμανία έχει πει ότι δεν θα εκταμιεύσει περαιτέρω χρήματα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα. Το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα μέχρι η Ευρωζώνη να συμφωνήσει να βάλει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη βάση. Αλλά η Ευρωζώνη δεν θα ξέρει πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι η Αθήνα και οι δανειστές της συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού όπως και το πώς αυτοί θα επιτευχθούν» τονίζει ο αρθρογράφος.

«Κανείς δεν θέλει άλλο ένα αποτυχημένο ελληνικό πρόγραμμα. Τουλάχιστον όχι όταν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ενισχύεται. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αξιωματούχοι πασχίζουν να δουν πώς μπορεί να επιλυθεί η κατάσταση. Και αν η Ευρωζώνη πασχίζει να επιλύσει της διαφορές της για την Ελλάδα, τι λέει αυτό για την ικανότητα της ένωσης αν καταστεί αναγκαίο να βοηθήσει την Ιταλία;» καταλήγει ο Νίξον.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.