Οργισμένα μηνύματα προς την Αθήνα για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί εξακολουθεί να στέλνει κατά συρροή η τουρκική ηγεσία.

Σειρά πήρε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Φικρί Ισίκ, ο οποίος χαρακτήρισε ως πολιτική απόφαση και απόλυτη απογοήτευση την κρίση του Αρείου Πάγου. Παράλληλα άφησε αιχμές, για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην τρομοκρατία.

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, δεν ήταν δικαστική απόφαση, αλλά πολιτική», δήλωσε ο Ισίκ, σε εκδήλωση που έγινε το πρωί του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη.

«Περιμένουμε ότι η γειτονική μας χώρα Ελλάδα θα τους επιστρέψει στην Τουρκία το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο Ισίκ, αναφερόμενος στους 8 αξιωματικούς που είχαν διαφύγει από τη γειτονική χώρα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα, όπου ζήτησαν άσυλο.

«Πρέπει να βρεθούν ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης. Αν είναι αθώοι, θα απαλλαγούν. Αν είναι ένοχοι, θα λάβουν την τιμωρία τους. Δυστυχώς όμως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, μετά από δίκη μηνών, είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, είναι μία πολιτική απόφαση. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να επιστραφούν 8 άνθρωποι που ενεπλάκησαν στη δόλια απόπειρα πραξικοπήματος;», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, ο Ισίκ δεν σταμάτησε εκεί. «Ξέραμε μέχρι τώρα τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο PKK και το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα μέχρι τώρα. Με αυτή την απόφαση, η Ελλάδα αποκάλυψε πόσο λανθασμένη είναι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι μία άδικη απόφαση και καλούμε την Ελλάδα να τη διορθώσει το ταχύτερο δυνατό και να επιστραφούν αυτοί οι 8 στην Τουρκία», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Την αρχή στο «κατηγορώ» της Ελλάδας είχε κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε «υποσχεθεί» την έκδοση των οκτώ.

Ακολούθησαν οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η γειτονική χώρα θα σκεφτεί ακόμα και το μέτρο της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας με την Αθήνα για την επανεισδοχή των προσφύγων. Μετά από αυτόν τη σκυτάλη είχε πάρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος κάλεσε τη χώρα μας να παραιτηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκδώσει τους «πραξικοπηματίες», όπως τους χαρακτήρισε, στρατιωτικούς στην Τουρκία.