Σε συνομιλητές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως εφόσον δεν κλείσει η αξιολόγηση στο ερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τότε η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ θα τροποποιηθεί μερικώς, ώστε να γίνει ακόμα πιο επιθετική. Δεν είναι ακόμα, βέβαια, απόλυτα σαφές τι είναι αυτό που εννοεί ο πρόεδρος της ΝΔ, μιας και οι λεπτομέρειες της γαλάζιας στάσης δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί και εξαρτώνται επίσης από τα δεδομένα.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στο πλαίσιο των επαφών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είδε στη Βουλή την Τετάρτη, αφού επέστρεψε από το Βερολίνο, τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Και σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση. «Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις. Δεν είναι ευθύνη της ΝΔ οι καθυστερήσεις, ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών», προσέθεταν αμέσως μετά τη συνάντηση πηγές της Πειραιώς, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη συλλογιστική στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Άλλωστε, από τη ΝΔ έχουν εδώ και καιρό αποδώσει τις «υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών» στην κυβερνητική κωλυσιεργία και στην πλημμελή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, οι οποίες με βάση τη γαλάζια συλλογιστική, δημιουργούν έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης στα μάτια των εταίρων της χώρας.

Πέραν αυτού όμως στη ΝΔ περιμένουν...καρτερικά να δουν τι μέλλει γενέσθαι με την αξιολόγηση. Από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεργάτες του αντελήφθησαν πως τα πράγματα είναι δύσκολα και, όσο και αν ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να μιλήσει για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Γερμανοί περιμένουν στωικά εδώ και επτά χρόνια, το κλίμα για την Ελλάδα ευρύτερα δεν είναι θετικό στο πολιτικό Βερολίνο, με τα στοιχεία της κόπωσης και της καχυποψίας να κυριαρχούν. Τούτου δοθέντος, ακόμα και αν είχαμε εκλογές αύριο και η ΝΔ τις κέρδιζε, τα πράγματα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε περίπτωση. Μέχρι τότε όμως, στην οδό Πειραιώς αναμένουν την έκβαση των κυβερνητικών διεργασιών με τους θεσμούς.

Από συζητήσεις με ανώτερα γαλάζια στελέχη, είναι πολλοί εκείνοι που φοβούνται πως η κατάσταση μπορεί να σέρνεται για μερικούς μήνες ακόμα, με τη χώρα να προσομοιάζει πλέον εκ νέου με εκκρεμές και την αβεβαιότητα του Grexit να επανακάμπτει. Τον φόβο αυτό έχουν και στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη στη Βουλή, πως «το σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα που περνάει ανεβαίνει ο λογαριασμός». Το πώς θα κινηθεί η ΝΔ σε ένα νέο πεδίο, αυτό της παράτασης της εκκρεμότητας της διαπραγμάτευσης, είναι ακόμα άδηλο. Άλλωστε, όπως ανέφερε έμπειρο γαλάζιο στέλεχος, πρέπει να φανεί τι θα συμβεί τις επόμενες λίγες μέρες, μιας και θα είναι διαφορετικά αν υπάρχει μια πολιτική προσυμφωνία με τους θεσμούς και διαφορετικά, αν η χώρα είναι εντελώς στον αέρα και οι αποφάσεις μεταφέρονται πάλι για πιο μετά, ήτοι στις 20 Μαρτίου, αμέσως μετά τις ολλανδικές εκλογές.

Τι θα κάνει στο δεύτερο σενάριο η ΝΔ; Είναι σαφές πως θα οξύνει τη ρητορική της και την αντιπολιτευτική της κριτική. Μέχρι εκεί όμως; Το σενάριο της πρότασης μομφής που διακινείται στο παρασκήνιο ως δυνητική εναλλακτική έχει πάντα το μειονέκτημα πως, σε μια δύσκολη στιγμή του αντιπάλου, μπορεί να λειτουργήσει γι' αυτόν συσπειρωτικά και να γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτόν που έπαιξε το χαρτί αυτό. Περισσότερες απαντήσεις θα υπάρχουν, πάντως, αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας.