«Η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο. Η κυβέρνηση συνειδητά καθυστερούσε, διαπραγματευόταν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το κόστος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος να χαθεί το QE είναι μεγάλος». «Η ημερομηνία της 20ης Μαρτίου είναι επισφαλής», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Του Γιώργου Ευγενίδη

«Το να μιλά ο πρωθυπουργός για αντιπατριωτική συμπεριφορά, είναι τουλάχιστον οξύμωρο», σημείωσε και τόνισε πως στο εξωτερικό φορά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, διεκδικώντας το καλύτερο για τη χώρα. Τόνισε δε πως στο Βερολίνο ξέκοψε στους συνομιλητές του κάθε σενάριο για Grexit, λέγοντας πως δεν μπορεί διαρκώς να επανέρχεται αυτή η συζήτηση.

Ως προς το αίτημα για εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι το αποσυνδέει από την αξιολόγηση, εξηγώντας έτσι πως είναι ένα πάγιο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σκεφτείτε αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, αν είχαν διεξαχθεί εκλογές», είπε χαρακτηριστικά. «Εύχομαι να κλείσει, αλλά θα κλείσει με πολύ μεγάλο κόστος», είπε σε άλλο σημείο για την αξιολόγηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας πως το μόνο που ξέρουμε είναι πως σημερινή δεν είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να φέρει επενδύσεις. «Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο», ανέφερε. O πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως το «τέταρτο Μνημόνιο είναι ήδη εδώ», σημειώνοντας πως η προνομοθέτηση μέτρων είναι το τέταρτο Μνημόνιο που έρχεται από το παράθυρο. Ξέκοψε βέβαια κάθε σενάριο υπερψήφισης νέων μέτρων. «Δεν ψηφίζουμε τίποτα», τόνισε, λέγοντας πως η ευθύνη υπερψήφισης των μέτρων ανήκει στον κ. Τσίπρα και στους κυβερνητικούς βουλευτές. Παραδέχθηκε, βέβαια πως τα μέτρα δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση γενικώς, σημειώνοντας πως «εγώ δεν είμαι αυτός που θα στέλνει επιστολές στους πιστωτές, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, εγώ λέω πως μπορούμε να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τους πιστωτές μας και να διεκδικήσουμε περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο».

«Υπάρχει ευθύνη και στους δανειστές που προσέρχονται με υπερβολικές απαιτήσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χρεώνοντας όμως και την όξυνση των απαιτήσεών τους στην κυβερνητική χρονοτριβή, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έχει υπογράψει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για ένα μεγάλο μεσοπρόθεσμο διάστημα. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χτίζει ένα νέο κομματικό κράτος εις βάρος των φορολογουμένων και επανέλαβε τη δέσμευσή του πως μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχου.

«Δεν υπάρχει δυστυχώς το πεδίο για μια ειλικρινή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το περιθώριο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως μόνο στο πεδίο της  της εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο σημαντικών αποκλίσεων. Υπενθύμισε δε πως η ΝΔ στο προσφυγικό έβαλε πλάτη στη χώρα και στον αντίποδα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως επενδύει στον διχαστικό λόγο και στις προσωπικές επιθέσεις.

Απέρριψε δε κάθε σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια νερόβραστη κυβέρνηση», ενώ ξεκαθάρισε πως φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης 100% αφοσιωμένης στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Παράλληλα, τόνισε πως θα γίνει μια εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο τέταρτο Μνημόνιο, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθεσή του να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη ανανέωσης της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο ψηφοδελτίων όσο και σε ό,τι αφορά τους υπουργούς μιας δυνητικής κυβέρνησης ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν έχει «νερώσει» τον πολιτικό του λόγο, αλλά και τη διάθεσή του για τολμηρές αλλαγές, σε σχέση με την περίοδο της εσωκομματικής μάχης της ΝΔ. «Δεν είναι φιλοδοξία μου να είμαι άλλος ένας πρωθυπουργός των μνημονίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπεραμυνόμενος της διάθεσής του για δομικές αλλαγές.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αυτοκριτική της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής, έστω με καθυστέρηση, είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα τότε ζήτησε και συναίνεση από τον Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου για τις πρακτικές του κατά τη δική του διακυβέρνηση.