Σε πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση με στόχο τον αρχηγό της ΝΔ περνά το κυβερνητικό επιτελείο, με μια συντονισμένη εκμετάλλευση τόσο της επερχόμενης δίκης για τα οικονομικά σκάνδαλα της Siemens όσο και την σε πολλαπλά επίπεδα διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Ποντάροντας στο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να σηκώσει σε υψηλότατο επίπεδο την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον οποίο εκτιμούν πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον τομέα αυτό.

Σε Δικαιοσύνη, Βουλή και οικονομικούς εισαγγελείς το «πόθεν έσχες» του ζεύγους Μητσοτσάκη

Σε τρία διαφορετικά σκέλη διαχωρίστηκε τελικά η έρευνα που διεξάγεται από την ελληνική Δικαιοσύνη σχετικά με τη δήλωση πόθεν έσχες του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Το σκέλος που αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβιβάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο στη Βουλή η οποία θα αποφασίσει αν θα εξετάσει τα καταγγελόμενα σχετικά με τη μη αναφορά των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του κατά την περίοδο, που αναφέρουν ότι βρίσκονταν σε διάσταση.

Όσο για το αντίστοιχο μέρος της δικογραφίας που αφορά στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, εξαιτίας του ότι υπόχρεος της δήλωσης πόθεν έσχες ήταν ο σύζυγός της, αναμένεται να χρεωθεί σε εισαγγελέα.

Τέλος, στους οικονομικούς εισαγγελείς διαβιβάστηκε τα όσα αναφέρονται στη μήνυση σχετικά με το σπίτι στο Παρίσι καθώς και για την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η περιουσία της συζύγου Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι η αναφορά στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ερευνηθεί εάν νόμιμα δεν την περιέλαβε στην προσωπική-ατομική  δήλωση περιουσιακής κατάστασης  (πόθεν έσχες) και τη σύζυγο του Μαρέβα, ενώ ζητεί να διερευνηθούν οι λόγοι που δεν αναφέρθηκε το επίμαχο διαμέρισμα στην δήλωση του πόθεν έσχες της Μαρέβα Μητσοτάκη όπως και η διαδρομή των χρημάτων με τα οποία έγινε η αγορά του ακινήτου.

Τα ραντεβού του Χριστοφοράκου

Με ευκαιρία την έναρξη της δίκης για την υπόθεση Siemens, το Μαξίμου αναμένεται να εστιάσει πολιτικά και επικοινωνιακά στις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχής γενομένης με την επαναφορά στην επικαιρότητα του ημερολογίου της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, την οποία έκανε το 2010 ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τότε μέλος της σχετικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις  620 συναντήσεις του κυρίου Μιχάλη  Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα, που πραγματοποιήθηκαν από το 1999 έως το 2007, οι 356 έγιναν με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, γεγονός που το επιτελείο του Μαξίμου θεωρεί ισχυρό πολιτικό όπλο εις βάρος του αντιπάλου του και θεωρείται πως είναι το πρώτο από όσα διαθέτει για το επικείμενο σκληρό ροκ που θα ακολουθήσει στην πορεία της δίκης.