Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, από κοινού με τον Κώστα Κατσαφάδο και τον Γιώργο Στεργίου, παρουσίασαν την πρόταση της ΝΔ για τα ενεργειακά, η οποία καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη λόγω της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ. Βέβαια, τα ενεργειακά δεν είναι το μόνο θέμα που βρίσκεται επί τάπητος, μιας και στη γραμματεία Προγράμματος του κόμματος επεξεργάζονται με ένταση μια σειρά ακόμα θεματικών ενοτήτων, ενώ παράλληλα σε επεξεργασία βρίσκονται και τα νομοσχέδια των πρώτων 100 ημερών της ΝΔ, εφόσον γίνει κυβέρνηση.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Οι προτάσεις της ΝΔ για την ενέργεια είχαν στον πυρήνα τους την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με παράλληλη αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, με τελικό στόχο την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την επιχείρηση. Παράλληλα, από τη ΝΔ επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση μέρους του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του ΔΕΣΦΑ, με τα ποσοστά που έχουν ήδη οριστεί, ενώ ακόμα έχουν επεξεργαστεί και ένα πιο συνολικό πλαίσιο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων της χώρας.

Η γαλάζια πρόταση για τα ενεργειακά θέματα είναι, μετά από μερικούς μήνες, ένα ακόμα βήμα προς τη γνωστοποίηση του προγράμματος της ΝΔ, καθώς είχε προηγηθεί και η γαλάζια πρόταση για το ιδιωτικό χρέος, μεταξύ άλλων. Βέβαια, στο πλαίσιο της επένδυσης της ηγεσίας της ΝΔ στο λεγόμενο «θετικό αφήγημα», προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να πείσει πως διαθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για όλη τη βεντάλια των θεμάτων, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν και άλλες προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση τελικής επεξεργασίας.

Έτσι, κατά τις πληροφορίες του Koolnews.gr έως το καλοκαίρι και υπό την προϋπόθεση πως οι εξελίξεις είναι ομαλές, από τη ΝΔ θέλουν να παρουσιάσουν τουλάχιστον δύο ακόμα δέσμες προτάσεων. Το ποιες αυτές θα είναι, είναι ζήτημα εσωτερικού κομματικού προγραμματισμού, αλλά εκτιμάται πως οι δύο μπορεί να είναι οι προτάσεις για την Υγεία και τη Δικαιοσύνη, αν και είναι ακόμα απολύτως ανοιχτό.

Κατά τα άλλα, στη ΝΔ επεξεργάζονται ένα συνολικό φορολογικό πλαίσιο, με τον σύμβουλο δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη Στέλιο Πέτσα να έχει την αρμοδιότητα του εγχειρήματος, το οποίο όμως καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο λόγω της διαρκούς μεταβολής των συνθηκών. Αντίστοιχη δυσκολία αντιμετωπίζει και η ομάδα που επεξεργάζεται τις γαλάζιες προτάσεις για το ασφαλιστικό, όπου ουσιαστικά η πρόοδος είναι μικρή, μιας και όλοι περιμένουν να αποτιμήσουν σε λίγους μήνες την κατάσταση του ασφαλιστικού χάρτη, μετά την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγακαλου.

Κατά τα άλλα, στη ΝΔ επεξεργάζονται ένα ξεχωριστό πλαίσιο για τις Επενδύσεις, εν είδει νέου Επενδυτικού Νόμου, με ειδικό παράρτημα για τις Μεγάλες Επενδύσεις. Πτυχή της πρότασης θα είναι και η ουσιαστική ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που είχε συσταθεί το 2014 και ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ. Ως προς την Υγεία, έμφαση θα δοθεί ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Υγεία και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, προκειμένου να επέλθει η ευκταία αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Υπό επεξεργασία βρίσκεται και το concept των αστικών Κέντρων Υγείας, που θα λειτουργούν ως «προθάλαμος» για τα νοσοκομεία και θα αντιμετωπίζουν ελαφρύτερες περιπτώσεις. Τέλος, δεν αποκλείονται ενοποιήσεις δομών, ώστε η κάλυψη να είναι πιο συνεκτική, έμφαση θα δοθεί στην πλήρη κάλυψη όλων των ανασφάλιστων, αλλά και στην περαιτέρω ηλεκτρονικοποίηση υγειονομικών διαδικασιών.

Στο σκέλος των εργασιακών, που είναι και εξαιρετικά επίκαιρο, η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά η ηγεσία του κόμματος εκτιμά πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία ως προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων. Παράλληλα, αναπόσπαστο σκέλος της γαλάζιας πρότασης θα είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με απαλοιφή συνδικαλιστικών προνομίων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ και της αυστηροποίησης του πλαισίου προκήρυξης απεργίας, με εφαρμογή του κανόνα 50+1%. Τέλος, ως προς τις ομαδικές απολύσεις, η οδός Πειραιώς δεν βλέπει την ανάγκη αύξησης του σημερινού ποσοστού τους.

Βασικό κομμάτι της γαλάζιας στρατηγικής είναι και η πρόταση για Δημόσια Διοίκηση. Κεντρικές έννοιες εκεί θα είναι αυτή της αξιολόγησης, αλλά και της κινητικότητας, ενώ δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί πλήρως η πρόταση για τον μηχανισμό της αξιολόγησης. Πάντως, μια πρόταση που είναι υπό επεξεργασία, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στο SBC είναι η δημιουργία ενός αποθεματικού για την επιβράβευση των ιδιαίτερα αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων ως προς το job description τους.

Ακόμα υπό επεξεργασία βρίσκεται και η πρόταση για την Παιδεία, η οποία βρίσκεται περίπου στο 60% της κατάρτισής της. Θα τίθεται σαφέστατα η ανάγκη παγώματος των αλλαγών που επήλθαν με τον νόμο Φίλη, αλλά και η μεγαλύτερη διασύνδεση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά. Δεν είναι ακόμα σαφές, αν θα τεθεί το ζήτημα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, αρκετή δουλειά γίνεται και στους τομείς Δημοσίας Τάξεως, όπου έχει γίνει αρκετή πρόοδος, και Δικαιοσύνης, με κυρίαρχο άξονα την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.