«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να συζητάμε, να σχεδιάζουμε και να οργανώνουμε την επόμενη μέρα μαζί με την κοινωνία που σήκωσε βαρύ φορτίο καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης» εκτίμησε κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Κυριακής.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στη συμφωνία του Eurogroup υπήρξαν μέτρα που «δεν θα τα επιλέγαμε», σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο ο συμβιβασμός που επετεύχθη ήταν τα αντίμετρα που, όπως είπε, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα» εξηγώντας πως «παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς όταν αυτό είναι αναγκαίο».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας πετύχαμε την επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα, η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης ενώ αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα και τις εργοδοτικές πιέσεις στο εσωτερικό για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Μάλτας «μας δικαίωσε στην επιμονή μας να μην αποτελέσει το τέλος της β΄ αξιολόγησης την αρχή μιας νέας κρίσης». Αυτός ήταν κατά τον πρωθυπουργό κι ο κύριος λόγος που καθυστέρησε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξοιλόγησης. «Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης επιλέξαμε να κρατήσουμε μια στάση απέναντι στους δανειστές που να διασφαλίζει αυτό ακριβώς, να μην περάσουμε σε νέα κρίση με το πέρας κι αυτού του προγράμματος. Το αποτέλεσμα της Μάλτας δικαίωσε την επιμονή της κυβέρνησης στην παραπάνω αρχή και κατέστησε ορατό τον ορίζοντα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα. Τα όσα αποφασίστηκαν εκεί για την Ελλάδα δεν δημιουργούν μόνο τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης αλλά καθίσταται ορατός ο δρόμος της εξόδου της χώρας από την οικονομική επιτροπεία» πρόσθεσε.
Αναφερθείς στις δυσκολίες οι οποίες έπαιρναν την μορφή διαφωνιών μεταξύ των Θεσμών κατά τις διαπραγματεύσεις ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν είχαν να κάνουν με αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο της αξιολόγησης αλλά με την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος δηλαδή με τα μέτρα για το χρέος, ώστε να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της οικονομίας ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος» σημείωσε και προσέθεσε πως οι διαφωνίες που καταγράφηκαν όλο αυτό το διάστημα απέδειξαν πως «Η προοπτική του τέλους αυτής της κρίσης είναι κάτι που κάποιους δυσαρεστεί ιδιαίτερα. Κάποιοι στο εξωτερικό είχαν σαφή στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση είτε γιατί επέμεναν σε καταδικασμένα από την ιστορία σενάρια Grexit, είτε γιατί κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν με τίποτα να είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Αναφερόμενος στη Ν.Δ. σχολίασε ότι «κάποιοι όταν διεκριναν την όποια εμπλοκή μάς φώναζαν “καθυστερείτε με την ιδεοληψία σας” και όταν έβλεπαν πρόοδο, φώναζαν “φορτώνετε με βάρη τον ελληνικό λαό”». «Κατά τα άλλα», πρόσθεσε, «ισχυρίζονται ότι φοράνε τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος». Κατά τον κ. Τσίπρα, «το πολιτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, έχει στον πυρήνα του την απορύθμιση της αγοράς εργασίας».

Συνεχίζοντας οριοθέτησε ως την επόμενη μεγάλη διαπραγματευτική μάχη τη διαπραγμάτευση για πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος χαρακτηρίζοντας «το λιγότερο άτοπη» τη θέση για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για μια 10ετία.«Μετά την συμφωνία της Μάλτας η χώρα βαδίζει προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το κόμμα του «δεν ανέλαβε την βαριά ευθύνη να γίνει διαχειριστής της καταστροφής αλλά την ευθύνη να ξαναστήσει την χώρα στα πόδια της και να την βγάλει από τα προγράμματα επιτροπείας»..

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «υπάρχει πολιτική συμφωνία και αγωνιστήκαμε για να είναι κοινωνικά βιώσιμη» και συμπλήρωσε πως υπάρχουν μέτρα και για μετά την λήξη του προγράμματος: «δεν σας το κρύβουμε, τα μέτρα είναι για το 2019-2020 τα οποία δεν είναι αναγκαία και εμείς δεν θα τα λαμβάναμε».

«Ο συμβιβασμός που πετύχαμε αφορά τα ισοδύναμα μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό ισοζύγιο γι αυτά τα έτη και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και απαρίθμησε κάποια από τα ισοδύναμα: «οικοδόμηση δομών προστασίας, μέτρα για την φτώχεια, την ανεργία και το τέλος της διαρροής εγκεφάλων».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως στην διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε μια «βασική προτεραιότητα»: «διασφαλίσαμε την επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που τις στήριζαν οι εργοδοτικές ενώσεις στο εσωτερικό».

Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος αποτελούν προϋπόθεση για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. «Μετά τη Μάλτα, ανοίγει ο δρόμος πέραν της συμφωνίας για τα μέτρα του 2019 και του 2020, ανοίγει και η ρύθμιση των μέτρων για το χρέος. Αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν». «Στόχος μας είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων», τόνισε ο πρωθυπουργός.