Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2018 και η έξοδος από την οικονομική επιτροπεία, τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Ρήγας, ο οποίος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει θετικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους και προσβλέπει σε νέα περιθώρια συζήτησης με τους δανειστές, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της οικονομίας.

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την προσπάθεια που γίνεται. Το κόμμα είναι προσανατολισμένο στην ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, η οποία θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στο τέλος της θητείας μας ως κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Ρήγας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Όσο για το κείμενο που κατέθεσαν στη συνεδρίαση 13 μέλη της ΚΕ, το χαρακτήρισε «κείμενο συμβολής», λέγοντας πως «δεν επηρεάζει την απόφαση της ΚΕ, που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία» και σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει κόμμα ανοιχτό στον διάλογο. Προχωράμε ενωμένοι προς την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας».

Ο κ. Ρήγας είπε ότι είναι τρία τα σημαντικά σημεία της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και πιο συγκεκριμένα:

  • -Πρώτον, αποφύγαμε την εφαρμογή των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2% επί του ΑΕΠ.
  • -Δεύτερον, αντικρούσαμε τις επίσης παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά. Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας από τον Σεπτέμβρη του 2018 και επιτεύχθηκε η μη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για το lockout, δηλαδή την ανταπεργία, καθώς και η μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας που παραλάβαμε σε πλήρη απορρύθμιση.
  • -Τρίτον, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αποτελούν ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μίγμα, το οποίο περιέχει μέτρα 1% προς μία κατεύθυνση και αντίστοιχα μέτρα 1% προς την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, των θεσμικών τομών και όλων των υπολοίπων δράσεων που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό τοπίο.

«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του 2018 και να ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα. Τότε θα μπορέσουμε να βγούμε από τη λογική της επιτροπείας και των δεσμεύσεων που δημιουργεί μια δανειακή σύμβαση, ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής σε όσα έχει συμφωνήσει, αλλά θεωρεί πως η συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, μπορεί να διαμορφώσουν ένα δημοσιονομικό χώρο που θα δίνει το περιθώριο περαιτέρω συζήτησης. «Άλλωστε δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά τι αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στην σκέψη και τον προσανατολισμό της Ευρώπης μέσα στην επόμενη διετία», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το θέμα του χρέους, παρατήρησε ότι η επιμονή της κυβέρνησης έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο και εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας: «Περιμένουμε θετικές εξελίξεις, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πρόσφατα δε, ακόμα και του κ. Σόιμπλε. Το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα λοιπόν είναι, πως η επιμονή μας την τελευταία διετία έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό τοπίο. Αναγκαστικά θα πειστούν πολλοί πως η συνταγή της ακραίας λιτότητας δεν έχει βοηθήσει την Ευρώπη μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».