Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τρικυμία με…απόνερα στην Ώρα Αποφάσεων

Την ψευδαίσθηση νηνεμίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πέραν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήρθε να διαλύσει το…συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., μιας και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της διαγραφής του Γιάννη Ραγκούση από τη νεοσύστατη Ώρα Αποφάσεων, κάτι που επηρεάζει, όπως και να έχει, τη δυνητική  συνεργασία με το Ποτάμι.

Η απόφαση του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., αλλά και η συμφωνία του με τις θέσεις που εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, ήταν ουσιαστικά η αφορμή για να αποτελέσει παρελθόν από  την Ώρα Αποφάσεων, αλλά όχι και αιτία, γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, στο εσωτερικό της νεοσυσταθείσας κίνησης υπήρχαν αρκετές φορές αντεγκλήσεις μεταξύ των κεντρικών στελεχών ως προς το πώς πρέπει να πορευτεί το εγχείρημα. Πάντως, οι άλλοι δύο επικεφαλής της Ώρας Αποφάσεων, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης είχαν απορρίψει τις προσωπικές προσκλήσεις που τους είχε απευθύνει η κ. Γεννηματά, συνεπώς η στάση του Γιάννη Ραγκούση αποτέλεσε χτυπητή αντίστιξη.

Βέβαια, όπως είναι σαφές, η εικόνα που διαμορφώνεται μετά τη διαγραφή του κ. Ραγκούση δεν είναι και η πιο ευνοϊκή για την ούτως ή άλλως περιορισμένης δυναμικότητας νέα κίνηση, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο και στη φάση κατάρτισης των προγραμματικών της θέσεων. Κυρίως, γιατί αποδεικνύει ότι οι εσωτερικές έριδες λειτουργούν ανασχετικά στις όποιες συγκολλητικές προσπάθειες στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσουν.

Την απάντησή του, πάντως, στη διαγραφή του έδωσε ο κ. Ραγκούσης και από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. «Η επιμονή στη λογική ενός μικρού και αξιόλογου κόμματος με μοντέρνα ρητορική, εκ των πραγμάτων μόνον ως συμπλήρωμα της οπισθοδρομικής δεξιάς μπορεί να εξελιχθεί. Μιά δεξιά που θα το κάνει κατ' εικόνα και κατ' ομοίωση της μέσα σε 6 μήνες», τόνισε και  κατέληξε: «η εισήγησή μου στους ανθρώπους, τα μέλη και τους φίλους της «Ώρας Αποφάσεων» θα είναι θετική για τη συμμετοχή στις διαδικασίες ίδρυσης της νέας προοδευτικής παράταξης. Θα είναι θετική η εισήγησή μου να δώσουμε τη μάχη των απόψεων, μέσα από τη δημιουργία της νέας παράταξης. Όσο για τα άλλα αξιόλογα ιδρυτικά μέλη της «Ώρας», τον Γιάννη, την 'Αννα και τον Γιώργο, θα πω ότι προσωπικά δεν με αποπροσανατολίζει, που προς το παρόν διαφωνήσαμε, ούτε πρόκειται να σταθώ στην ιδιότυπη «διαγραφή» μου με μνησικακία. Προσωπικά, θα επιμείνω να υπηρετώ το κεντρικό μήνυμα της ενότητας που συνειδητά ήθελα να εκπέμψω με την απόφασή μου να δημιουργήσω μαζί τους την «Ώρα», παρά τις γνωστές διαφορετικές μας πορείες, αλλά και σημερινές αποκλίνουσες απόψεις. Αυτό το ίδιο μήνυμα ενότητας, άλλωστε, ήρθα και σήμερα εδώ για να υπηρετήσω».

Παράλληλα, η αποχώρηση του κ. Ραγκούση και η συνειδητοποίηση του ότι η Ώρα Αποφάσεων μπορεί να αποδειχθεί θνησιγενές σχήμα αποτελεί πεδίο προβληματισμού και για το Ποτάμι. Άλλωστε, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνομιλητές του έχει εξηγήσει ότι η συμπόρευση με την Ώρα Αποφάσεων είναι μια ισχυρή πιθανότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τη διάλυση του Ποταμιού. Πάντως, ακόμα και σε νέες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Σεβαστουπόλεως παραμένει «κολλημένο» σε ποσοστά κάτω του 3% και δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα δημιουργήσει θετική δυναμική για το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Παράλληλα, την ίδια ώρα και ενώ ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. τη δυσαρέσκειά του για τις μετακινήσεις βουλευτών προς άλλα κόμματα, στην «πιάτσα» κυκλοφορούν και νέα σενάρια περί μετακίνησης στελεχών, ακόμα και ενός ακόμα βουλευτή, του Ποταμιού, πολλώ δε μάλλον εφόσον τους επόμενους μήνες τελεσφορήσει ο σχεδιασμός της Χαριλάου Τρικούπη και ο νέος, ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς μπει στις ράγες. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.